За скандален списък с 40 имена и суми до 650 млн.лв ще отговарят арестуваните братя Бобокови (СНИМКА)

0

Записани са над 40 имена, а срещу тях суми – между 20 и 650 милиона

Списък за милиони показа Прокуратурата, докато се опитваше да обясни схемите от аферата с боклуци, заради която бяха задържани 10 души начело с братята Атанас и Пламен Бобокови и зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков. При разследването на схемата с опасни отпадъци разследващите намират в дома на един от обвиняемите записки с имената на българи, известни с бизнеса и благосъстоянието си. Записани са над 40 имена, а срещу тях суми – между 20 и 650 милиона.

Снимка: ПРБ

От жилището на А.Б. беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни –  от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лв., 120 млн. лв., 300 млн. лв.“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Част от хората вече не са между живите. Списъкът е намерен в дома на А.Б, като зад инициалите вероятно стои бизнесменът Атанас Бобоков.

Така и не стана ясно какво общо имат имената на гърба на снимката с разследването за аферата с боклуците. Най-вероятната версия за изредените бизнесмени с цифри срещу тях дойде от бивши репортери от бизнес издание. Според тях през далечната 2004 година те са помолили Атанас Бобоков да даде примерни данни за състоянието на най-богатите българи в момента.

Затова и в шумно огласените имена от прокуратурата липсват настоящи топ богаташи на България. Такова беше предположението и на оръжейния търговец Петър Манджуков, който е сред изредените имена на гърба на снимката, стана ясно от коментара му пред Би Ти Ви.

Другият списък, на който прокуратурата попаднала, докато претърсвала имотите на Бобокови, е с имена на служители в две министерства – правосъдното и регионалното, с имена, снимки и автобиографии. Намерена и е автобиографията на един от прокурорите, който работи по делото срещу бизнесмена Васил Божков, който избяга в Дубай.

 „Категорично за колегата от СПП може да се каже, че не познава обвиняемите в това ОПГ и той самия изобщо не е наясно защо се събират данни за него“, каза Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

Прокуратурата тепърва ще проверява информацията в неочаквано откритите списъци и ако се наложи, ще разпита някои от хората. Разследването е за организирана престъпна група, но засега – само с участници и без лидер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече