Прокуратурата разкри схема за подкупи, разигравана от нагли митничари

0

Прокуратурата проведе брифинг за граничните полицаи, които бяха арестувани на 29 май на Калотина в момент на взимане на подкуп от гражданин, във връзка с водено срещу него разследване. Темата е болна за обществото ни – корупционни практики и действия от държавни служители, заяви един от прокурорите, цитиран от в. „Марица“.

Миналата седмица под ръководството на специализираната прокуратура бе извършена операция съвместно с колегите от дирекция „Вътрешна сигурност“ под прякото наблюдение на главния прокурор и министъра на вътрешни работи срещу длъжностни лица от структурите на МВР, полицейски служители на Главна дирекция „Гранична полиция„, добави той.

По-късно бе образувано досъдебно производство за това, че са поискали подкуп от двама цивилни граждани под формата на пари за това да им помогнат да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях. Парите били предадени на два транша.

Сумата, която са искали, била 4 000 лева, но в крайна сметка се съгласили за два транша по 1000 лева.

Интересното е, че първоначално те са били насочени към жена, която е близка до полицейски служител. Дамата работи в софийско заведение. Задачата й била да обърне парите през оборота на заведението, а после да ги отчете на полицая. Едно от лицата е наблюдавано дълго време.

Интересен е фактът, че полицаите били много гъвкави в своите действия. Стремили са се да осъществят доверителни близки отношения с лицата и да им създадат илюзията, че им помагат и че са поставени на ръба на закона.

Създали са у лицата усещане, че ще им оправят делата и всичко ще бъде наред. Многократно са принуждавали лицата да подсигурят парите, без да се интересуват дали те разполагат със средства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече