Ден първи без брифинг на Щаба: Объркаха бройката на починалите от коронавирус

0

Пълно объркване в оповестяването на данните във връзка с eпидемията от коронавирус настъпи в първия ден без брифинг на Националния оперативен щаб.

От днес институциите, гражданите и журналистите трябваше да получават информацията за хода на заболеваемостта на националната информационна система. Само че тази сутрин цифрите в системата бяха противоречиви. Наложи се от здравното министерство да обясняват причините.

Право да въвеждат данни от началото на април имат 77 болници и 144 лаборатории страната. Оказа се обаче, че в цифрите има разминавания.

Заместник-министър Жени Начева обясни това с липса на опит:

„Подложени на напрежението и отговорността да лекуват първо пациентите и да намерят начини подход за това как да спасят техните животи, а не да отразят конкретния резултат и конкретното число точно в момента на неговото случване“.

Новите случаи на Covid-19 през последното денонощие са 35, починали няма. За последните 24 часа са направени 1276 теста. В болници са 149 души, оздравелите за деня са 68. Оказа се обаче, че 10 починали пациенти в периода от началото на април до началото на месец май,  изобщо не са били вписани в общия брой на жертвите на коронавируса.

Пропуските са от столични болници, които са били най-натоварени, обясни проф. Тодор Кантарджиев:

„Те са правили грешка с един-два случая – да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат, което е ставало на следващ или по-следващия ден – от там е разликата“.

От здравното министерство отчетоха като грешка това, че не са обобщили информацията тази сутрин, за да я предоставят на медиите и да не се допускат интерпретации на данните от системата.

Заместник-министър жени Начева обяви, че всички пропуски вече са попълнени:

За заден период няма информация, която да е пропусната и да не е въведена в системата към момента от което и да е от тези 77 лечебни заведения и 144 лаборатории“.

Занапред данните ще се обобщава в 0 часа за предходното денонощие. Подробностите за хода на епидемията са общодостъпни на информационната платформа коронавирус.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече