Кризата продължава! Повечето хотели в България няма да отварят това лято

0

Туроператорите очакват най-търсени през това лято да бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости

Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти в българия няма да отворят през лятото, показва репортаж на БНТ. Причината е, че резервации почти няма – нито от български, нито от чуждестранни посетители. На това отгоре резервираните стаи отпреди пандемията на коронавируса са отменени. Туроператорите очакват най-търсени през това лято да бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости, заради факта, че там клиентите ще са самостоятелни и няма да имат контакт с други посетители, съобщава в. „СЕГА“.

Собствениците на хотели обясняват, че ще изкарат минимална печалба в следващите месеци, а някои дори трудно ще успеят да покрият разходите си.  За да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите, хотелиерите трябва да инвестират много допълнителни средства. И, като чертата, собствениците на 4 и 5 звездни хотели са установили, че е по-добре въобще да не отварят това лято.

Това важи особено за Черноморието, където все още не е ясно какъв процент от досега посещаващите страната чуждестранни туристи ще пристигне това лято. Хотелите в Слънчев бряг, например, все още не са отворили, като собствениците се надяват, че сезон ще има поне през юли и август. Но са наясно, че традиционните за курорта английски туристи няма да дойдат.

Част от заведенията в Слънчев бряг вече работят, макар че няма почти нкакви посетители.

 В Банско голяма част от хотелите също не работят. Очакват, че с отварянето на границите ще започнат да идват и туристите от съседните държави, защото само от българи няма да покрият разходите си. Някои хотелиери казват, че работят с групи от Германия, Англия и Чехия, а 2/3 от организираните групи вече са се отказали да идват. И обобщават, че едва ли от другаде ще дойдат туристи, които да запълнят тези места.

И, както вече е станало традиция, всички искат нещо от държавата – хотелиерите настояват тя да предприеме мерки, с които да бъдат привличани повече чуждестранни туристи.

Очакванията на туристическия сектор са цените тази година да бъдат намалени, въпреки финансовите затруднения на голяма част от хотелите и ресторантите. 

Материалът е публикуван във от в. „СЕГА“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече