Гърция отваря приоритетно границата си за българи

0

От днес се възстановяват и международните полети от и до Гърция

Гърция приоритетно отваря от утре сухопътната граница с България, съобщи кореспондентът на БНР в страната, цитирн от в. „СЕГА“. Другите наземни граници на южната ни съседка остават затворени. 

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12 ч. днес съобщиха и от МВнР. По информация на посолството ни в Атина при влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълнят трите си имена и дестинация на пътуването си.

На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. В такъв случай препоръчваме на българските граждани да се връщат в България от границата, уточняват от МВнР.

Сезонните хотели са готови от утре да посрещат първите си туристи. Хотелите отварят врати след проверка и разрешение от здравните власти. На входа на всеки туристически комплекс задължително се поставя сертификат, че са взети всички предпазни мерки съгласно здравните изисквания.

Собствениците на къмпинги в Северна Гърция са доволни от резервациите, като основните им клиенти са българи и румънци.

В пълна готовност са и летищата в Атина и Солун за посрещане на първите полети с туристи. Международните полети от и до Гърция ще бъдат възобновени от днес. Ще се правят тестове за коронавирус на всички посетители, които пристигат от летища, определени като високорискови от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Посетителите ще бъдат поставяни под карантина за срок до 14 дни в зависимост от резултата от теста. Пътниците, които пристигат от всички останали летища, ще бъдат тествани за коронавирус на случаен принцип. Безпрецедентни са мерките за социална дистанция. Туристите на летищата ще се посрещат от медицински екипи, като пристигащите от страни с все още висок праг на заразяемост ще се тестват на летището.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече