Великобритания започна експериментално тестване на ваксина срещу Covid-19

0

Започна имунизация на доброволци във Великобритания с нова ваксина срещу коронавируса. Около 300 души ще получат дози от ваксината през следващите седмици, като част от тестовете, ръководено от проф. Робин Шаток и неговите колеги, в Imperial College London, съобщава „Дарик“.

Тестовете при животни са доказали, че ваксината е безопасна и предизвиква ефективен имунен отговор.

Много традиционни ваксини се основават на отслабена или модифицирана форма на вируса или на части от него, но ваксината на Imperial College се основава на нов подход, използвайки синтетични нишки от генетичен код, наречени РНК, които имитират вируса.

Веднъж инжектиран в мускула, РНК се самоусилва – генерирайки копия на себе си – и инструктира собствените клетки на тялото да правят копия на протеин, открит от външната страна на вируса.

Това трябва да обучи имунната система да разпознава и да се бори с коронавируса, без да се налага да развива Covid-19.След тази първа фаза се планира още едно изпитване за октомври, в което ще участват 6000 души.

Екипът на Imperial College се надява ваксината да бъде готова за разпространение във Великобритания и в чужбина от началото на 2021 година. Изследването и създаването на ваксина се финансират с 41 милиона лири от британското правителство, както и още 5 милиона лири от други дарения.

Изпитвания се извършват върху много хора по света – в момента има около 120 програми за създаване ваксина срещу коронавируса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече