Социален антрополог: Епидемията раздели българите на Мутафчиевисти и Мангъровисти

0

Епидемията показва, че психичната реалност и фактическата реалност не се пресичат – има повече заразени хора, а тревожността е намаляла. Това заяви в интервю за бТВ социалният антрополог Харалан Александров и допълни, че социалните мрежи изкривяват действителността, защото хората са склонни да игнорират информацията, с която не са съгласни.

Живееш удобно и комфортно в един измислен свят, който слабо се отнася към външната реалност, до момента, в който не се сблъскаш челно в нея“, заяви експертът.

По думите му се забелязва безотговорно отношение на големи групи хора, които директно отричат съществуването на заразата. „Въпреки достъпа до изключително високи технологии, умовете остават примитивни, това е световно явление“, допълни той.

Александров заяви, че хората са се разпределили на две групи – хора, които подкрепят мерките и такива, които ги отричат – на Мутафчиевисти и Мангъровисти.

Хората избират да застават зад този, който облича на езика на експертността тяхната гледна точка. „Суеверното поведение, срива на авторитети и ниското доверие в институциите правят възможно разделението между хората. Политиците са принудени да използват гледните точки, които публичността им поднася“, каза още той.

Социалният антрополог коментира и проучване, според което масово българите вярват в конспиративни теории и предпочитат авторитарни лидери. Според него резултатите от това изследване са отговор на хаоса от информация, който ни обгражда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече