Лоша новина за университетите на Острова: По-високи такси за студентите от ЕС

0

Студентите от ЕС, които започват обучение в университети в Англия от следващата година, ще трябва да плащат по-високи такси. Това съобщи британското правителство, а причината е Брекзит. Говори се за тройно увеличение на таксите и лишаване на студентите от ЕС от някои привилегии, които имат в момента.

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов потърси разяснение от директора на Института за политика във висшето образование Ник Хилман, който заяви: 

„Студентите ще трябва да плащат много по-високи такси за обучение отколкото хората извън ЕС вече плащат. Освен това те няма да имат достъп до студентските заеми, осигурявани от правителството в Обединеното кралство за покриване на тези такси. Така че това е нещо като двоен удар за студентите.

Нашите университети продължават да следват програмата си за набиране на студенти от България. И те активно ще се стремят към това вероятно чрез отпускане на стипендии или други начини за намаляване на разходите. Надявам се, че въпреки тези решения много българи ще дойдат в нашите университети, които са от световна класа“.

Изчислено е, че има около 6000 български студенти в Обединеното кралство и съм сигурен, че има много родители, чиито деца учат или смятат да учат на Острова, които слушат предаването, за да научат нещо повече около последните решения на британското правителство. Така че какво е вашето послание към тях?

Сегашните студенти, тези които вече са започнали обучението си, не са засегнати от това решение. Това е решение за новите студенти, които ще дойдат тук от следващата година. Така че хората, студентите в британските университети ще продължават според сегашните разпоредби и да се надяваме успешно ще приключат обучението си.

Тези, които са в България и могат да дойдат и да учат тази година също ще могат да влизат в университетите според сегашните правила. Всеки, който постъпи в британски университет тази есен, през октомври 2020 година, ще може да получи нисколихвен заем и има право на такъв заем. Знам, че пътуването е трудно заради коронависура, но се надяваме нашите университети да бъдат напълно отворени отново през октомври и да насърчават хората да идват за учебната 2020-2021 година преди таксите да бъдат вдигнати за следващата 2021-2022 година.

Само Брекзит ли трябва да виним за решението на правителството или има и други фактори?

Брекзит е в основата, защото европейското право гарантира свободното движение на студентите в рамките на ЕС. Така че докато Великобритания е в ЕС или в „преходния период“, в който сме сега, следваме правилата, които важат в момента. Брекзит е основната причина, но британското правителство можеше да вземе по-различно решение. Можеше да каже, например: „Дори и да напускаме ЕС, европейските студенти могат да продължават да идват в Обединеното кралство при по-изгодни условия от китайските, индийските, африканските студенти и изобщо студентите извън ЕС“.

Проблемът тук обаче е чисто морален, според мен, защото е трудно да се каже, че хората от развиващите се страни трябва да плащат повече от европейците, когато ние повече не сме част от ЕС. Аз не съм адвокат, но знам, че втора трудност произтича от риска от съдебни дела за дискриминация в случай на облагодетелстване на европейците.

Говори се, че Великобритания подготвя алтернатива на схемата „Еразъм плюс“, много популярна като обмен в Европа, но още от сега се чуват критични бележки. Знаем ли какви всъщност са плановете на правителството в тази посока?

О, и аз бих искал да знам. Моята организация – Институтът за политика във висшето образование – проведе разговор миналата седмица с министъра за университетите и тя даде ясно да се разбере, както споменахте, че правителството търси алтернатива на „Еразъм плюс“, защото се смята, че ние не можем повече да останем в тази програма. Не е необходимо да си в ЕС, за да си в „Еразъм плюс“, но при положение, че все пак излизаме от съюза, правителството търси алтернативи. До момента обаче за съжаление не ни е подало никакви подробности какви са те. Това просто е само една от многото сфери, повлияни от Брекзит, за които има много отворени въпроси.

Новината от властите за студентите от ЕС всъщност не е добра и за самите университети. Четох, че ще последва 60-процентен спад на студентите от Европа, че няма да го има това разнообразие от студенти от различни култури, което винаги е било една от отличителните страни на най-добрите университети….

Да, прогнозата за тези 60 процента всъщност е от проучване, поръчано от нашия институт, което бе за допълнителните финансови пречки, възпиращи студентите да идват в Обединеното кралство. Всички допълнителни пречки за гражданите на други страни да идват в британските висши училища са лоша новина за университетите.

Със сигурност лоша новина във финансово отношение, защото средствата от такси вече няма да постъпват. Но зад това се крият и много други неща. Има доказателства, че аудиториите, в които има студенти от различни култури, водят до най-доброто обучение. За да бъдете успешен университет трябва да имате разнообразен студентски кампус – с европейци, неевропейци, хора от целия свят.

В последната класация на университети по света се наблюдава отстъпление на британските учебни заведения и последните новини не изглеждат особено насърчителни за завръщането им на предишните водещи позиции…

Те ще продължават да заемат предни места в класациите, но съм съгласен с Вас, че тенденцията не е положителна. Огромното предимството, което имаме, без да звуча наивно е, че има голям апетит по света за обучение на английски. Ние комбинираме качеството на обучение, историческите връзки и преподаването на английски език. Очевидно, ако таксите са много високи, студентите няма да идват, няма да могат да си го позволят и това е голямото предизвикателство. Между другото все още очакваме изявленията от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, защото декларацията през седмицата засяга само Англия.

В Шотландия обучението е безплатно и правителството би искало да остане безплатно. На референдума за Брекзит Шотландия гласува за оставане в ЕС. Предизвикателството за Шотландия е, че ако хората от другите европейски страни престанат да идват в Англия, заради промените, за които говорим, и започнат да пристигат в Шотландия на големи групи, защото образованието е безплатно, ще бъде непосилно за шотландското правителство да ги приюти. Предполагам, че в крайна сметка Шотландия ще направи нещо подобно на Англия, особено като се има предвид чисто законовата страна на проблема, но …предстои да видим.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече