Избраха Фандъкова за Изпълнителен президент на Съвета на европейските общини и региони

0

Кандидатурата на столичния кмет бе издигната от Националното сдружение на общините у нас Столичният кмет Йорданка Фандъкова е избрана за изпълнителен президент на Съвета на европейските общини и региони (СЕОР). Номинацията и е издигната от ръководството на Националното сдружение на общините в България, пише “24 часа”.

Съветът на европейските общини и региони е най-старата и най-голямата неправителствена организация на местните и регионални власти в Европа. В СЕОР членуват 60 национални асоциации от 41 европейски страни, които представляват над 100 000 общини, градове и региони.

Организацията има важна роля за защитата на интересите и приоритетите на местните и регионалните власти и за обмен на опит между членовете, което е особено важно в момент на пандемия и усилията за по-голяма подкрепа на местните власти за по-бързото им възстановяване след кризата.

Изпълнителните президенти на СЕОР са шестима – кметовете на две големи европейски столици – Париж и Лисабон, кметовете на Гданск и Утрехт и президентът на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа.

Ролята на изпълнителните президенти е политическа и е насочена към засилване влиянието на Съвета на европейските общини и региони в международен плана. Издигането на кандидатурата на Фандъкова за престижния пост е възможност за привличане на общественото внимание към ролята и потенциала на българските местни власти.

Кандидатурата ѝ е била подкрепена единодушно от членовета на Изпълнителното бюро на СЕОР на заседанието на 26 юни. На него е бил подчертан нейният дългогодишен политически опит и приносът й за динамичното развитие на София. Очаква се кандидатурата на Фандъкова да бъде одобрена от политическия комитет на СЕОР в края на септември

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече