Омбудсманът сезира: Колекторските фирми и тези за бързи кредити са абсолютно безконтролни

0

Омбудсманът поясни, че е изпратила до правната комисия един пакет от въпроси, свързани с тези проблеми

Единствено в България няма решение на въпроса и хиляди хора са преследвани като вечни длъжници и не могат да започнат живота си на чисто. Това стана ясно от думите на омбудсмана Диана Ковачева, която коментира предложенията, свързани със Закона за личния фалит, в ефира на стурнешния блок на bTV.

Ковачева уточни, че колекторските фирми и тези за бързи кредити са абсолютно безконтролни.

Въпросът на тези хора трябва да бъде решен. Особено когато хората биват тормозени до края на живота си и които обективно и трайно не могат да погасяват своите задължения, убедена е омбудсманът. Ако кредиторите не могат да погасят своите задължения в рамките на 10 години, те ще се погасят по давност, гласи едно от предложенията, припомни общественият защитник.

Илюстративна снимка: www.pariteni.bg

Според Ковачева обаче колекторите ще продължат да притесняват хората, тъй като този въпрос също не е решен. Омбудсманът поясни, че е изпратила до правната комисия един пакет от въпроси, свързани с тези проблеми, които трябва да бъдат решени.

Диана Ковачева коментира, че много от хората не знаят, че дългът се прехвърля върху колекторска фирма, а в някои случаи и върху частен съдебен изпълнител.

Колекторските фирми и тези за бързи кредити са абсолютно безконтролни, убедена е Диана Ковачева. Имаме жалби от хора, които са с по 10 бързи кредита. Аз съветвам хората много внимателно да четат. Един от проблемите е, че не се проверява възможността на хората да погасяват кредитите, стана ясно още от думите на Ковачева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече