Близо 4400 културни ценности са иззети от офиса на бизнесмена Васил Божков

0

Специализираната прокуратура съобщи, че продължават действията по разследването в сградата на фирмата „Нове интернал“ ЕООД, която е собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, съобщава в. „Банкеръ“.

Снимка: 24 часа

В хода на извършените претърсвания в офиса на фирмата, намиращ се на ул. „Московска“ №43, са иззети още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брои вече възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от бизнесмена по реда на Закона за културното наследство едва 212 артефакта, уточняват от държавното обвинение.


Паралелно се извършват действия по претърсвания и изземвания и от помещения е на бул. „Васил Левски“ №79. Оттам са иззети още 106 броя предмета.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им, уверява прокуратурата. 


В началото на юни Спецпрокуратурата обяви, че 3385 предмета с признаци на движими културни ценности са намерени и иззети до момента по предвидения законов ред от прокуратурата от музея на Васил Божков към фондация „Тракия“ на столичната улица „Московска“ 43. 

Снимка: Специализирана прокуратура

Спецпрокуратурата тогава предвиди, че броят на предметите ще надхвърли 10 000. 


След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.


Според оценка на експерти обаче повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти. Те са били намерени в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По-голяма част от движимите вещи били открити със замърсявания от земна маса, а върху опаковките е имало изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната. Според разследващите от това става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

През май Васил Божков разпространи новината, че предлагат за продажба ритон от колекцията, който е купил миналата година от Лондон.  Тоест иззетият от прокуратурата експонат от неговия музей по някакъв начин е изнесен и се е появил сред търговци на Запад.


Националният исторически музей не показа ритона, но директорката доц. Бони Петрунова увери, че всичко, което е донесено от офисите на фондация „Тракия”, е в музея и нищо не е изнасяно. 
Междувременно Божков съобщи, че е заведено дело пред международни правни институции за „незаконното изземване и неясната съдба“ на предметите от колекцията му. В съобщението си във Фейсбук  бизнесменът не посочи къде е завел делото срещу държавата за античната му колекция.
За първи път от експонати от колекцията на хазартния бос бяха изнесени от офиса му по нареждане на прокуратурата в началото на годината.

Още тогава от фондация „Тракия“, която стопанисва колекцията, обявиха, че държавните органи направили опит да изземат ценни антични предмети в чували. Това беше отречено от Министерството на културата, което отговаря за опазването на историческото наследство.

Източник: в. „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече