Арестите около Радев: Политически шпионаж или политически шантаж

0

Разследваният за шпионаж съветник на президента Илия Милушев опитал да прехвърли вина на самия държавен глава Румен Радев, когато го разпитвали за секретните документи, открити у него, пише в. „24 часа“.

Според информацията на медията, Милушев първо казал, че документите, които бяха открити в касата му и заради които беше задържан, са му били дадени от Румен Радев. После обаче заявил, че ги намерил в касата си, без да знае как са попаднали там. Според правилата, по които се ползва класифицираната информация, подобни документи с гриф „Секретно“ и „Поверително“, които по закон се предоставят и на президента, няма как да бъдат изнасяни от институцията.

Припомняме, че освен Милушев бяха арестувани още секретарят по правните въпроси на Радев – Пламен Узунов, както и Пламен Бобоков плюс бивш разузнавач – обобщение ТУК! Разследването срещу Илия Милушев започва в началото на месец юни тази година, когато Военноокръжната прокуратура съобщи, че за изнасяне на секретна информация от службата е задържан служител на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). В жилището на разузнавача са открити документи с гриф „Секретно“ и „Поверително“, което е наказуемо със затвор от 5 до 15 години, лаконично съобщиха тогава от прокуратурата.

Според държавното обвинение, документите са изнасяни от ДАР и са давани на Милушев в нарушение на всички правила – на тайни срещи в офис в сградата на КНСБ на пл. “Македония” в София, който Милушев ползвал като бивш административен директор на Синдикална взаимнозастрахователна кооперация, свързана с предишната му роля на военен пилот.

Прокуратурата се задейства за арест, след като Милушев не съдейства при разпит като свидетел. Сега се разследва дали той е изнасял държавни тайни в чужбина. Съществува обаче и втора хипотеза – съветникът на президента да е част от схема за политически шпионаж. Въпросът е дали президентът се е облагодетелствал, като е получавал данни от разузнаването без да трябва да минава по канален ред. Президентът и Милушев се познават от времето във ВВС.

Вече няма недосегаеми! Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние български граждани. Прокуратурата действа на базата на закона както в Държавната агенция за българите в чужбина, МОСВ, Комисията по хазарта, ГДБОП, така и в администрацията на президента”. Това написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев, след като акцията в президентството приключи и Илия Милушев и Пламен Узунов вече бяха задържани в различни районни управления в София.

Материалът е от сайта Actualno.com


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече