Европейският съвет предлага въвеждането на нови данъци

0

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага въвеждането на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии, а събраните средства да послужат като собствени приходи на ЕС, предава БНР.

Той представи новите си предложения за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавируса, която ще се приведе през следващата седмица.

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишният бюджет на Общността да бъде 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване да запази размера си от 750 млрд. евро, както и съотношението 500 млрд. безвъзмездна помощ срещу 250 млрд. заеми.

Ако към тези две пера се добавят договорените 540 млрд. евро от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките, общата сума за следващите 7 години става близо 2.4 трилиона евро.

Мишел предлага да се запазят отстъпките за бюджетните вноски за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

Нова негова идея е създаването на т.нар. резерв „Брекзит“ в размер на 5 млрд. евро.

„Брекзит е предизвикателство за всички нас. Затова предлагаме да се създаде резерв Брекзит от 5 млрд. евро, който да ни помогне да се справим с непредвидените последствия в най-засегнатите страни членки и сектори“, обяви Мишел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече