Бивш висш магистрат: Работата на прокурора не е да е опасан с пищови Рамбо, който арестува

0

Според екс прокурора Андрей Янкулов прокуратурата трябва да контролира полицията, а не да се превръща в нея

Бившият прокурор в Софийската градска прокуратура Андрей Янкулов направи публичен коментар чрез личния си профил във Фейсбук относно критиките към прокуратурата.

Ето и самият пост:

Като слушам видни анализатори как обясняват колко много работа вършела прокуратурата напоследък, оставам с впечатлението, че днешният прокурор във видното анализаторско съзнание се явява опасан с пищови Рамбо, който арестува някакви бандити по села, паланки, баровски квартали и на жълтите павета, прожектира тия екшъни по телевизора, изнася някакви бойни речи. И дотук.

Защота работата, която виждаме, че се върши, е на практика това. Прокурорът не е полицай, работата му не е да арестува, да се гърми с лошите и да лежи по храстите.

Прокурорът е юрист, трябва да познава закона и съдебната практика, да има аналитичен ум, да може да пише мотивирано и да говори убедително, но в съдебната зала. Ако може и сам да провежда действията по разследване или част от тях – чудесно, но основната му задача е да може да го РЪКОВОДИ. И добрият прокурор си личи по това как ръководи. Трябва да може да работи в екип с полицаите, но като той ги контролира, а не обратното. Да бъде безпристрастен и обективен, когато решава.

За работата на прокурора не може да се съди по брой арести, обвинени, задържани по арестните помещения, проведени акции и прочее.

Не че и това е правилно, но ВИНАГИ това са били показатели, по които ПОЛИЦИЯТА си е отчитала работата.

Изключително смущаващо е, че прокуратурата започва да прилича на полиция. И това не е само от външна страна с паркираните по акциите бусове с надписи, разхождащи се гардероби с автомати, прожекциите на арести и т.н.

* Андрей Янкулов е бивш прокурор в Софийската градска прокуратура. В началото на годината напусна системата заради несъгласие със случващото се в нея. Бил е зам.-министър на правосъдието (2014-2015 г.) и зам.-министър на вътрешните работи (2013 г.).

Материалът е от в. „Дневник“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече