Проф. Велислав Минеков: Време е за едно масово гражданско неподчинение

0

Докато хората се събират за пети пореден протест пред президенството, неяснотите около исканията и огранизаторите продължават да нарастват. Един от тях – проф. Велислав Минеков продължава да зове за общонационална стачка, съобщава в. „Стандарт“.

Получаваме предложения за общонационална стачка, за едно масово гражданско неподчинение. Мисля, че е време, защото очевидно е, че господата не се сещат, те се самозабравиха, не желаят да напуснат с чест, желаят да бъдат изритани. Щом така желаят, ще се случи“, каза той по Би Ти Ви. „Струва ми се, че е време за ефективни действия от страна на недоволните граждани„, коментира проф. Велислав Минеков. Преди ден той заяви, че се водят разговори и със синдикатите.

Никой от профсъюзите досега не е направил публично изказване, но синдикатите се включиха в обща декларация заедно с всички работодателски организации,  в което отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ, в него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Другата идея на Минеков – за разгръщавето на гражданското неподчинение добива вече най-различни интерпретации в социалните мрежи, включително и със зловещи призиви хората да спрат всякакви плащанията към държавата, за да принудят правителството бързо да подаде оставка.

Снимка: Offnews.bg

Съветът на проф. Минеков е протестиращите да си взимат платена или неплатена отпуска за по-продължителен период, за да не отсъстват на митингите обаче срещна сериозен отпор. Показателно е, че и тази вечер до 17.00 часа площадът беше почти празен, въпреки че началния час бе обявен за 15.30 часа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече