Отпадна карантината за пристигащите от Великобритания

0

Ограничения остават само за Швеция, Португалия и трети страни, но вместо изолация ще се приема и отрицателен тест

Министерският съвет прие решение за удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. Предишното удължаване беше гласувано на 26 юни, когато срокът беше фиксиран до днес (15 юли), съобщава в. „СЕГА“.

С новото удължаване са подписани и нови заповеди на здравния министър. Голямата новина от тях е, че отпада карантината за хората, които пристигат от Великобритания. Ограничения остават за Швеция и Португалия, както и повечето трети страни, но от утре 14-дневната изолация може да бъде избегната с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Освен това отново отпада ограничението групови празненства да се провеждат с максимум 30 души. Сега за тях остава само изискване хората да са на дистанция от метър и половина. Маските са задължителни на закрито поне до 31 юли.

Заповедта с условията за влизане в България предвижда всички лица, които пристигат от Швеция, Португалия и трети страни с изключение на Великобритания, Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Украйна се допускат у нас при представен документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 – това са PCR тестовете. При липса на такъв документ, лицата се поставят под 14-дневна карантина.

Нова заповед има и за противоепидемичните мерки в страната. Тя потвърждава, че и до 31 юли спортните мероприятия ще се провеждат без публика, а културните и др. – до запълване на 50% от капацитета. Барове, дискотеки и пр. нощни заведения работят по сегашния режим – с не повече от 1 човек на кв.м. Отпада обаче ограничението за груповите празненства да се провеждат при максимум 30 присъстващи. Сега за тях само важи спазването на дистанция от 1.5 кв. м.

Третата заповед отново предвижда задължително да се носи маска при посещение на закрити обществени места, като изключение има за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на закрито, участниците в конференции, брифинги и семинари по време на изказване при спазване на 1.5 м дистанция от останалите участници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече