Решено! ДПС ще подкрепи внесения от БСП вот на недоверие срещу Правителството

0

ДПС ще подкрепи внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов за корупцията. Това стана от изказвания на представителите на движението. „ДПС е последователно. Винаги сме подкрепяли вота на недоверие“, заяви сутринта в четвъртък пред БНТ депутатът от движението Ерджан Ебатин.

Това е наша принципна и постоянна позиция от първия ден на сформирането на този кабинет. И през всичките вотове, независимо дали сме били канени на консултации, разговори или да участваме в мотивите, ние сме гласували против кабинета„, заяви пред в. „Сега“ Хамид Хамид, зам.председател на ПГ на ДПС.

Той припомни, че и зимата по време на гласуването на четвъртия вот на недоверие партията също гласува в негова подкрепа. „Тогава цялата група гласува против правителството. ДПС има постоянна политика и не обича да си я променя“, допълни той.

Все пак каза, че официално решение как ДПС да гласува не е взето, което може да стане и днес. „Ние сме опозиция и на вотове, и на приемането на държавния бюджет, гласуваме против“, посочи той.

По думите му събитията са толкова динамични, че не може да се каже със сигурност какво ще се случи дори след няколко часа.

ДПС никога не може да има свои министри в кабинета на Борисов. Как е допустимо, как може да се мисли, самата партия ГЕРБ никога не би допуснала най-важните министри в кабинета да бъдат на ДПС“, коментира по-рано Ерджан Ебатин оставките на трима на ключови министри от кабинета с основен мотив – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Ако си спомняте, още в началото, с формирането на този кабинет, ДПС започна да говори за неговия демонтаж. Тогава Горанов също беше министър на финансите. От самото начало говорим, че това е една неконструктивна формула, която е на грешна основа. Измъкването през опита да се разграничат от ДПС не знам доколко ще изиграе роля. Процесите, които диктуват едно такова действие, идват от улицата, от емоция„, настоя депутатът.

И посочи, че ДПС винаги е гласувало против този кабинет.

По думите му през годините движението е подкрепяло действията на кабинета, свързани единствено с евроатлантическата ориентация и с европейската политика на България.

Според него процесите в държавата и протестите, както и очаквания на обществото, са свързани с оставката на цялото правителство.

Това витае в общественото пространство. Опасното не е свързано с оставката на един или друг министър. Когато има обществена енергия за промяна, политиците го опредметяват в опреден тип популизъм, и най-опасното е да се превърне в национализъм. И ГЕРБ дойдоха чрез протести и се получи един модел на управление, които не е добър. Това, което ще се случи, е че политически партии пак ще обсебят тази позитивна емоция на протестите„, смята Ебатин. „Никой не може да каже какво следва, но е ясно, че вървим към избори. Политическата система, независимо дали ще има или не предсрочен вот, върви към възпроизвеждане на популисткия модел“, заключи депутатът от ДПС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече