Управляващите: След вота на недоверие ще решим за оставките, продължаваме до края на мандата

0

Коалицията ще продължи да управлява до пролетта. Коалиционните партньори разубедиха премиера за оставките на тримата министри Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов. Кадрови промени в правителството обаче ще има, но те ще се обсъждат едва след отхвърлянето на вота на недоверие в парламента.

За това са се разбрали ГЕРБ и Обединените патриоти в МС на коалиционния съвет, траял около час и половина. От Обединените патриоти са се противопоставили на оставките, съобщава в. „СЕГА“

Решенията след съвета обобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Валери Симеонов, снимка: БТА

„Първото е, че коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършване на мандата до пролетта на идната година. Най-сериозният въпрос, който трябва да предстои е в началото на следващата седмица – отхвърлянето на вота на недоверие на БСП. За кадровите проблеми в кабинета взехме решение да се правят промени в състава след преодоляването на вота на недоверие в НС. Консолидирани сме за отхвърляне на вота и след това евентуално ще обсъждаме кадрови промени, искане и приемане на оставки, както и други промени в състава на кабинета“, каза Валери Симеонов.

„Вотът няма да мине, но промени ще има“, добави и Каракачанов.

„Абсолютно съм съгласен с тях, че сега не трябва да се раздвояваме, а да покажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство“, заяви Бойко Борисов. Той поясни за поисканите три оставки на министри: „Аз се извинявам, но когато областните координатори, когато партията ми поиска действия, аз съответно ги привеждам в действия. Затова съм поискал оставките“ обясни хода си премиерът.

„С много добре подбрана тактика в обществото се привързва към Делян Пеевски и ДПС, разбира се, с много любезното съдействие на хора от т.нар. градска десница, както видяхме, че се управляват през фейсбук“, отсече Борисов за лансираните твърдения по адрес на тримата министри.

„На единия ден тичат към Росенец, после са на паметата, после пред МВР, после пред хотел Берлин да пият кафе“, изреди Борисов акциите на привържениците на Христо Иванов и „Да, България“.

„Христо Иванов ми написал, че очаква документите за „Лукойл“ – като министър на правосъдието защо не отиде да ги вземеш?“, отвърна му Борисов. „Защо не повдигна въпроса на Министерски съвет, като беше в правителството?“, възмути се той.

„Тази евтина политика, която се прави в момента, не е политика. Затова се консолидирахме с партньорите, защото най-гротесното е, точно БСП да иска вот на недоверие“, отсече премиерът.

„България е правова държава, депозирани са при мен оставките. Изслушахме ги много внимателно тримата. Действително, имат голяма подкрепа и всеки един от тях има значим принос“, каза премиерът. И изреди постиженията на всеки един от тримата министри – постигнатата финансовава стабилност, влизането в банковия съюз, по адрес на Горанов.

„Вътрешният министър положи огромни усилия. Няма неразкрито убийство и поръчителство за побой. Включително над журналисти. Полага и огромни усилия за обществения ред, въпреки че вчера стана ясно по какви сценарии се развиват провокациите на протеста“, каза Борисов за Младен Маринов.

„Емо Караниколов три години способства за повишаване на БВП – рекорден ръст на инвестиции и на БВП“, похвали и икономическия министър министър-председателят. 

„Познавам лицата от протеста и не си представям и държавата да се управялва от такива хора, ще катастрофира мигновено! Предстоят месеци на тежка икономическа криза и не е по силите на една партия и коалиция да прекара държавата през това бурно море.Повярвайте ми – ще падат правителства, служебно правителство е абсурд да се справи. На този незрял президент, фигурант, на който Шиши му реди кабинета, защо не излезе Христо Иванов да го пита за това? А искат оставките на моите министри, които са безкрайни професионалисти“, изригна Борисов.

„Ще направим огромен ремонт на кабинета. Но ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво да правим идните месеци на огромна криза“, каза министър-председателят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече