ЕС настоя България ефективно да разследва прането на пари

0

Европейският съвет издаде четири препоръки към България, които трябва да бъдат изпълнени през 2020 г. и 2021 година.  Съветът настоява страната ни всички икономически мерки, за ефективно справяне с пандемията от COVID-19, поддържане на икономиката и подпомагане на последващото възстановяване, съобщава в. „Банкеръ“.

„Когато икономическите условия позволяват това, да провежда фискални политики, насочени към постигане на благоразумни средносрочни фискални позиции и гарантиране на устойчивостта на дълга, като същевременно засили инвестициите. Да мобилизира достатъчно финансови ресурси за укрепване на устойчивостта, достъпността и капацитета на здравната система и да гарантира балансирано регионално разпределение на здравните работници, което да отговаря на потребностите на населението“, се казва в одобрения доклад.

Евролидерите искат от властите ни да осигурят подходяща социална закрила и основни услуги за всички и да засили активните политики по отношение на пазара на труда. Както и да подобрят достъпа до работа от разстояние и да насърчи цифровите умения и равния достъп до образованием, да отстрани недостатъците по отношение на адекватността на схемата за минимален доход.

Да рационализира и да ускори процедурите за предоставяне на ефективна подкрепа за МСП и самостоятелно заетите лица, като гарантира също така, че те имат непрекъснат достъп до финансиране и гъвкави условия за плащане. Да даде приоритет на готови за изпълнение публични инвестиционни проекти и да стимулира частните инвестиции, за да се ускори икономическото възстановяване. Да съсредоточи инвестициите в областта на екологичния и цифровия преход, по-специално в областта на чистото и ефективно производство и използване на енергията и ресурсите, екологичната инфраструктура и устойчивия транспорт, като допринася за постепенната декарбонизация на икономиката, включително във въгледобивните региони„, настоява още Европейският съвет.

Другите препоръки са свързани със свеждане до минимум на административната тежест за предприятията чрез подобряване на ефективността на публичната администрация и укрепване на електронното управление.

Да гарантира ефективното функциониране на рамката за несъстоятелност. Да увеличи усилията за осигуряване на адекватна оценка и намаляване на риска, ефективен надзор и прилагане на рамката за борба с изпирането на пари„, призовава ЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече