Проф. Коста Костов: Разочарован съм от ген. Мутафчийски – особено от академичните ни конфликти

0

Според проф. Костов винаги има опасност карантинните мерки да се превърнат в удобна платформа за налагане на политически такива

„Изключително разочарован съм от ген. Венцислав Мутафчийски като мой началник във Военномедицинската академия заради начина, по който той ме изслушваше, контактувахме и протичаха нашите разговори, превръщани в академични конфликти. За начина, по който се обсъждаха академичните проблеми, по който се третират колегите в академичен аспект. Нашето противоречие не беше на личностна, а на принципна основа“

Това заяви специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов пред bTV. Той беше част и от създадения Медицински експертен съвет по време на извънредното положение.

Генерал Владислав Мутафчийски

Създаването на Медицински експертен съвет

Идеята за Съвета идва на проф. Костов, докато отива към Министерски съвет, за да се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Когато отидох при министър-председателя, бях там с пълното съзнание, че искам да помогна. По време на извънредното положение усетих, че съм готов на саможертва”, изтъкна лекарят.

Той беше категоричен, че е искал работата на Националния оперативен щаб, воден от ген. Мутафчийски, и дейността на Медицинския съвет да бъдат самостоятелни, да не се смесват функциите и да не се създава конкуренция и “надцакване”.

По думите му обаче това не се е случило и са започнали противопоставяне и подмолни атаки срещу Съвета.

Интелектуалците, каквито считам, че сме в Медицинския експертен съвет, не трябва да стъпват твърде долу в политическото. Те трябва да бъдат коректив, да подадат идея, насока. Моментално след това трябва да излязат от него, за да останат независими в себе си, в личната свобода и почтеност. В политиката не се тачи моралът. В момента, в който усетех, че може да има провокация и можем да се поддадем и да съучастваме в политическото, да бъдем употребени не като експерти, а да бъдем въвлечени в политическа игра, в този момент изведох съвета”, подчерта проф. Костов.

Според него винаги има опасност карантинните мерки да се превърнат в удобна платформа за налагане на политически такива.

Протестите у нас

За моя приятна изненада покрай нас расте едно поколение, което има друго отношение към демократичните ценности. Виждам едно лице на протеста, което досега не съм виждал – младо, одухотворено, бяло, несвързано с партийни цветове лице”, категоричен беше той.

Според него за първи път протестът се води от млади хора, които декларират политическа независимост и не желаят други да го ръководят.

За първи път недоволстващите обвързват протеста срещу правосъдната система и казват “няма справедливост”, заяви лекарят.

COVID-19 през есента

Очаквам не такава тежка есен, каквато мнозина експерти предвиждат. Тя би могла да е тежка, ако протестите продължат. Това ще една добра основа за инфектиране на много повече хора”, коментира той.

Според него в България хората са били късметлии. По думите му числото на тежкозаболелите и починалите не е високо.

Истината е, че се справихме и преминахме леко”, допълни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече