Червена точка за България! Ученик от Казанлък е най-добрият физик на Европа

0

България ражда уникални деца, друг е въпросът защо всичко умно гледа да избяга от държавата. Десетокласникът от ППМГ Казанлък Александър Проданов спечели златен медал в четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ). Тази година тя се проведе виртуално, а всяка държава „изпрати” по петима свои представители, допускаха се и гост участници от държави извън Европа, съобщава „Марица“.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици горната възрастова група (11-12 клас) на Националната олимпиада по физика. Всяко от момчетата спечели по един медал, което означава, че към успехите по физика, България добавя още 1 златен и 4 бронзови отличия.

Ето и отборът на първенците:

-Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък – златен медал
– Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
-Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ – бронзов медал
-Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ – бронзов медал
-Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Техни ръководители са Нено Тодоров – Физически факултет на СУ и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка”, поясни Нено Тодоров, който е ръководител на отборите на ЕОФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече