Ковид кризата проваля резервирани почивки и екскурзии на близо 320 000 българи

0

Туроператори се оплакват, че не могат да върнат парите, които са превели на хотели и транспортни компании

Много български семейства не могат нито да отидат на планираното пътешествие в чужбина, нито да си върнат парите, които вече са предплатили.  Става дума за 320 000 резервации, провалени от пандемията COVID 19. Това са данни, оповестени от обединението „Бъдеще за туризма“ във вторник. Тогава пред МС се събраха на протест туроператори и туристически агенти, чийто бизнес все по-сериозно закъсва заради корона ограничения по света и у нас. Те поискаха разговор лично с премиера, за да му обяснят, че са на ръба на оцеляването, а властите ги пренебрегват. Новият ресорен ми, съобщава „СЕГА“.

Темата изобщо не е за подценяване, защото към протестите на недоволните  туристически фирми скоро могат да се присъединят и техните стотици хиляди клиенти, които още преди месеци са си резервирали екскурзии и ваканции зад граница, а заради многобройните перипетии, създадени от коронавируса, не могат и до днес да осъществят пътуванията си. 

Снимка: Pixabay.com

Фирмите настояват да получат помощ от държавата в размер на близо 150 млн. лв, за да могат да се разплатят със своите клиенти, чиито екскурзии са се провалили от началото на годината. Искат и удължаване на срока, в който са длъжни да върнат парите. Те предупреждават, че ако стигнат до фалит, клиентите им няма да получат нищо. 

Припомняме, че преди месец Николина Ангелкова, тогава все още ресорен министър,  обяви, че от въвеждането на извънредното положение на 13 март до 1 юни около 300 000 българи имат резервации, които коронаограниченията провалят.  За този период туроператорите вече бяха натрупали огромни задължения към своите клиенти заради отменени пътувания –  250 млн. лева. Сега сумата се е увеличила, тъй като  междувременно са направени още резервации, а много държави отново  затягат ограниченията за туристи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече