Учени: Настоящият Covid-19 е мутирал вирус отпреди 70 години

0

Научното списание „Природа-микробиология“ (Nature Microbiology) публикува резултати от изследване на международен екип, които показват, че новият коронавирус SARS-CoV-2, причиняващ пневмонията COVID-19, е еволюирал от вирус, наподобяващ друг от преди 40 до 70 г. Всъщност този тип вирус е циркулирал в прилепи от десетилетия, смятат учените. Според тях проследяването на вируса е от важно значение за бъдещия контрол на епидемията.

Изследователите смятат, че прилепите са основният носител на коронавирусите. А вирусът, тясно свързан със SARS-CoV-2, е циркулирал в прилепи от десетилетия. Екипът е съставен от учени на Държавния университет на Пенсилвания, Университета в Единбург, Хонконгския университет и други институции.

Тези резултати правят предходните теории на конспирацията за вируса безпочвени, като например произхода на вируса в лаборатория и изкуственото му разработване.

Учените от Политехническия университет в Хонконг. пък твърдят, че в хода на еволюцията си коронавирусът вероятно е спрял да мутира и в резултат на това може да се адаптира по-добре спрямо човешкия организъм. Това му позволява да бъде по-заразен. В рамките на изследването са сравнени щамовете на над 200 пациенти и е отчетена тяхната генетична идентичност с „внесените” от чужбина образци на заразата.

Илюстративна снимка: Covid-19

Коронавирусът продължи да мутира по време на първата и втората вълна, когато са правени аналогични изследвания. Сега обаче резултатите били различни, което показва, че или вирусът се е адаптирам към човешкия организъм и е спрял да мутира, или всички инфектирани са се заразили от едно място за кратък период от време. Смята се, че при последната вълна в Хонконг коронавирусът се е оказал по-заразен, отколкото при първите две вълни, което вероятно се дължи на по-ефективната адаптация към човешкия организъм.

От 5 юли в Хонконг след триседмичен нулев прираст коронавирусът започна да се разпространява отново. През последната седмица в един от най-гъстонаселените мегаполиси в света всеки ден се регистрират 100 случая на заразяване, като общият брой наближава 3 000.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече