Пандемията срина туризма: 70% спад на чуждите туристи през лятото, 30% на българските

0

Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) отчете, че епидемията от коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара само за първото полугодие на 2020 г. Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения за пътуване, съобщава Dnes.bg.


„Всички хотелиери, с които разговарях, си дават сметка, че сънародниците ни са взискателни и очакват лично отношение, ако щете и ухажване. Нашите курорти предлагат всичко необходимо за сигурна и защитена по международните здравни стандарти почивка. Посетителите трябва да са спокойни – контролът е постоянен, често е внезапен и досега почти няма нарушаване на изискванията на здравните власти. Наистина, пренебрегваният преди български турист е вече много взискателен. Такъв трябва да е и всеки български гражданин по отношение на санитарно-хигиенните правила, за да се ограничи общата опасност от разпространението на заразата“, каза пред „Труд“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.


Според нея заетите в сектора са много притеснени и това е напълно разбираемо.

С този бранш са свързани хиляди малки компании и много семейства с традиции в професията. Това за тях е нещо повече от поминък – гостоприемството е емоция и преживяване. А има и селища, които разчитат изцяло на туризма. Вече получих подкрепа за идеята си мярката 80:20 за туризма да се продължи и до пролетта на 2021 г. От обиколките ми по Южното Черноморие през последните дни съдя, че българите са се вслушали в призивите да изберат за своята ваканция страната си и очакваме спадът в туристопотока постепенно да се ограничи“, допълва тя.

Снимка: namoreto.bg

По думите й националните ни комплекси не са оживени, но пък уикенд туризмът стана предпочитан.

Засилено е и българското присъствие в курортите, магистралата до морето безспорно улеснява пътуването им. Направи ми впечатление, че се увеличават 7-дневните резервации на наши сънародници по Южното Черноморие. Засега прогнозата е за 70% спад на чуждите туристи през лятото, докато при българските той се очертава да е 30%. На този етап чуждестранните туристи са предимно от Румъния, Германия, Полша, Чехия„, каза Николова.

Според нея България е не само любима морска, но и предпочитана ски дестинация за много чуждестранни туристи и целта на Министерството на туризма е да задържи този интерес, като залага преди всичко на пазари като Великобритания, Турция, Румъния, Израел, Украйна, Молдова, Беларус, балканските страни.

Разчитам на опита, традициите и маркетинговата гъвкавост на общините Банско, Смолян, Самоков, Чепеларе, които предлагат наистина конкурентен по качество и цени продукт. Вече имах среща с представители на бизнеса от Банско, където през февруари са планирани два старта при мъжете от Световната купа по ски. Надявам се коронавирусът да не преобърне календара, защото е прекрасен повод да се съберат не само големите имена в спорта, но и много туристи и фенове на снежните спортове, както и да се направи реклама на България като целогодишна дестинация. Имаме надежди зимната чартърната програма да бъде по-успешна от лятната“, призва министърът.

Тя смята, че чужденците асоциират България и с шопската салата, популяризирана от времето на „Балкантурист“, но тя се оказа по-силна от тази фирма.

„Факт е, че българската храна и напитките ни се харесват много от туристите. Налице е също и масово навлизане на чужди специалитети в менютата на нашите ресторанти, при това често като далечни „роднини“ на оригиналния вид. Създаването на традиционно българско меню в заведенията, които доброволно могат да го предлагат, ще открои пред нашите гости традиционните ястия на България. Кулинарният и гурме туризмът набира все повече последователи, знаете, има и много такива фестивали с голяма популярност. Идеята ни цели да се създаде селекция на традиционни наши ястия и вина с помощта на професионалисти и тя да си пробие път в практиката на хотелите и ресторантите. Чрез  типичната за страната кулинария България ще стане по-разпознаваема и запомняща се. Ние не задължаваме никого да предлага българската традиция, но ако това се прави, стандартът да е еднакъв за всички“, обясни вицето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече