Родители на деца до 14 г. получават помощ от 610 лв. по три варианта

0

610 лв. месечно могат да получават родителите на деца до 14 години, които не могат да работят дистанционно заради пандемията. Тази нова социална мярка гласува вчера правителството.

Междувременно социалното министерство подготвя три варианта, които да са в помощ на родителите през новата учебна година, съобщава „Стандарт.

В случай, че дете се зарази с коронавирус и трябва да остане вкъщи, но родителите му са изчерпали отпуската си, то те ще могат да се възползват от един от тези варианти:

  • Месечна помощ в размер на 610 лв. за едно дете, ако то е до 14 години. В случай, че в семейството има повече от 1 дете, помощта ще бъде 150% от минималната работна заплата.
  • Вторият вариант е семейството да получи ваучер, с който да избере детегледачка по свой избор.
  • Третият вариант предвижда родителите да имат право на болничен в случай, че детето е заразено или в класа си има заразен съученик и трябва да остане вкъщи.

„Вероятно в началото на учебната година общопрактикуващите лекари ще получат конкретни указания и в такива случаи, когато цялата паралелка или цялата група в детската градина е карантинирана, там където има доказано болно дете и другите деца по медицински показания и предписания са в карантина, родителите също ще имат право да ползват болничен“, каза Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече