Ковид епидемията съсипа туризма в Европа: 80% по-малко туристи и 50% отменени полети

0

Туристическият летен сезон в Европа може би вече е неспасяем. Според CNN има ранни индикации, че опитите да се рестартира туризма и да се привлекат отново пътуващите в различни туристически дестинации, не водят до успех. А това води до риск за работните места на хиляди хора и намалява шанса за бързо възстановяване от икономическата криза.

По данни на най-големият туроператор TUI резервациите за юли и август са се сринали с 81%. Базираната в Германия компания притежава круизни кораби, пет авиолинии и повече от 400 хотела. За нея работят 70 хил. души, а за първите три месеца тя регистрира загуби от €1.1 милиарда. И въпреки че ограниченията паднаха, ваканционните продажби за зимата са намалели с 40%, а за следващото лято TUI намали капацитета си с 1/5

Компанията, която взе заем от 2,9 милиарда евро от германското правителство, не очаква бизнесът да се върне към нормалната си работа преди 2022 г. Подобно на много други фирми, тя все още не може да прогнозира финансовите резултати за тази година.

Но ситуацията, в която се намира TUI, отразява до огромната степен несигурността, която все още заобикаля бъдещия път на вируса.

Множество отделни региони в Европа бяха поставени под карантина заради увеличаващия се брой на болни от COVID-19. Списъкът с държавите, чиито граждани подлежат на 14-дневна карантина, расте.

Международната асоциация по въздушен транспорт обяви, че полетите са били с 50% по-малко в сравнение с тези през 2019 г, въпреки че границите бяха отворени. През първите 4 месеца от годината Европа наблюдава 44% спад в пътуванията, гласят данни от European Travel Commission.

Снимка: Pixabay.com

А това далеч не са добри новини за региона, който направи всичко възможно да си върне туристите. Сега близо 7 млн. работни места в сферата на туризма и пътуванията са изложени на риск. С близо 1 млн. повече от тези през юни, според данни на IATA.

Загубите на TUI са последния знак за това как пандемията унищожи сектора. Без „спешни координирани действия“ сред основните правителства, пътуванията и туризмът се очаква да претърпят „необратими щети“, според Световния съвет за пътувания и туризъм. Сега индустрията прогнозира, че ще бъдат загубени около 197 милиона работни места в световен мащаб, а приносът към глобалния БВП ще намалее с 5,5 трилиона долара  – 62% спад в сравнение с 2019. Най-много, 18,3 милиона, от загубените работни места ще бъдат в ЕС.

Прогнозата се влошава бързо. През април WTTC прогнозира загубата на около 100 милиона работни места и 2,7 трилиона щатски долара за БВП. Ескалацията на кризата според тях се дължи до голяма степен на продължаващите ограничения при пътуванията в световен мащаб, като й карантинните мерки. „Объркващите международни мерки за карантина и тестване отблъснаха много хора от пътуването като цяло през пиковия летен сезон на 2020 г. Правителствата трябва да координират действията си и да работят ръка за ръка с частния сектор, за да съживят пътуванията и туризма, за да можем да възстановим работните места и да помогнем за възраждането на световната икономика“, заяви изпълнителният директор на WTTC Глория Гевара.

Тази седмица WTTC изпрати писмо, подписано от повече от 100 лидери в туристическата индустрия до ръководителите на икономиките от Г-7, както и Австралия, Южна Корея и Испания, призовавайки за съвместна реакция и очертаване на мерки за съживяване на туризма. Те включват задължително носене на маски във всички видове транспорт, тестване и проследяване на контактите и премахване на карантината.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече