Юрист: Проектът на новата Конституция е завършена форма на авторитарен режим

0

Опит да се финтира протеста и да се отместят иначе ясните теми – оставката на Борисов, Гешев и нови избори. Недопустимо е в един парламент с подкрепа около 10-15% да се правят промени в Конституцията. Голям е и проблемът с правото на законодателна инициатива, дадена на главния прокурор. Това е завършена форма на някакъв авторитарен режим. Това заяви пред БНТ юристът Атанас Славов. В студиото на националната телевизия подводните камъни, които крие проектът за нов основен закон, внесен от ГЕРБ преди дни, коментира и Борислав Цеков, който бе категоричен – това е опит да се отнеме властта от гражданите.

За да има нова конституция, някой трябва да предложи нова конституционна философия, различна от която имаме в момента. В проекта, който е публично достояние, такава нова философия няма. Там има една компилация от почти 90% преписани в момента действащите текстове и това, което е добавено са процедурни и технически поправки. Големият недостатък е, че не просто осакатява действащата политическа система, а радикално стеснява политическото представителство на гражданите като намалява броя на депутатите наполовина, премахва широкия национален форум Велико Народно събрание. По този начин отнема власт от гражданите. Това е големият проблем„, заяви Цеков.

ГЕРБ не са на нивото на лидерите в началото на демократичния процес. Точно обратно – ние виждаме едни институции, които вече са изпразнени от съдържание„, коментира Атанас Славов.

Той посочи – няма нужда от кръгла маса, а от рестарт на политическата система. Нещо, което в демократичните държави се постига чрез избори на първо място.

От конституционна гледна точка, според Славов, е недопустимо един парламент, който има подкрепа около 10-15%, да прави промени в Конституцията. Това е неразумно. Конституцията е общественият договор на нацията и няма хора, които са загубили доверието да пишат правилата на новия обществен договор.

90-95% са буквално преписани текстове, някои обаче с грешки, което само по себе си издава отношението на ГЕРБ към Конституцията и въобще цялата процедура. Там, където ГЕРБ казват, че оправят нещата, подобряват системата, точно там има влошаване”, посочи още Славов.

Той даде като пример безотчетността на главния прокурор. ГЕРБ не са въвели механизъм, чрез който държавния обвинител да се отчита, а са му дали законодателна инициатива.

Конституцията е цялостна система. Ако намалиш само мандата, без да промениш механизма за избори, за отчетност, това реално не променя ситуацията. Даже се предлага да получи законодателна инициатива. Представете си един и същи човек да пише законите, да обвинява и да следи изпълнението на присъдите. Това е завършена форма на някакъв авторитарен режим„, аргументира се Славов.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече