В-к „Шпигел“: „Бате Бойко“ няма нищо общо с върховенството на закона

0

Още преди години Еврокомисията предложи отпускането на европейски пари да е обвързано със спазване на правните принципи на ЕС. И още тогава България беше категорично против. Годината беше 2018-а, България по това време беше ротационен председател на ЕС, а тогавашният финансов министър Владислав Горанов заяви, че подобен принцип нарушавал европейското право, тъй като можел да бъде използван като инструмент за политическо вмешателство.

Според него не било нормално върховенството на закона да е критерий за отпускането на пари от кохезионните фондове. Тогавашното предложение на ЕК така и не бе реализирано.


Само че корупцията и нарушенията на правото са в ЕС много по-силно разпространени, отколкото е известно на широката публика. Затова Брюксел отново бие тревога: Европейската комисия за пореден път настоя изплащането на европейски помощи да бъде обвързано с изискването за върховенство на закона.

 
Германският вестник „Ди Велт“, цитиран от БГНЕС, изчислява, че в такъв случай поне седем страни от ЕС биха били застрашени да загубят стотици милиони евро. Наред с Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Хърватия и Словения изданието изрично споменава и България.
„Да се сложи край на злоупотребите“

Ето какво още четем в публикацията на „Ди Велт“:

„Стотици хиляди българи демонстрират това лято в множество градове срещу консервативно-националистическото правителство. (…) Най-вече градската средна класа и добре образованите млади българи искат да се сложи край на злоупотребите в страната.“

По-нататък вестникът припомня, че в индекса за корупцията, съставян от „Трансперънси интернешънъл“, България е последна сред всички страни членки на ЕС. Коментарът на изданието завършва така:

„Правителственият ръководител Бойко Борисов, който по време на срещите на върха в Брюксел винаги се представя като примерен европеец, сега бе принуден под натиска на протестите да обяви, че е готов да подаде оставка. ЕС редовно критикува липсата на независимост на съдебната власт в България, а един нов доклад говори и за „сериозни рискове за медийния плурализъм“ в страната.“

„Реалността в България е друга“

Както е известно, последният доклад на Еврокомисията за напредъка на България съдържаше по-скоро положителни оценки и дори показа готовност за отменяне на механизма за сътрудничество и проверка. По този повод журналистът Кено Ферсек, известен като добър познавач на региона, написа в своя статия за „Шпигел“ следното:

„Напълно неясно е обаче по какъв начин Еврокомисията стига до тази положителна оценка. Защото реалността в България изглежда другояче.

От десетилетие насам силният човек в тази страна е Бойко Борисов. Формално погледнато, той е умерен и проевропейски настроен консерватор. Но вътре в страната „Бате Бойко“ – бивш полицай, каратист и бодигард, управлява с по-твърди методи.

Законът е това, което казва и разпорежда Борисов – често пъти чрез телефонни обаждания или есемеси.


Той обича да се показва като добрия шеф, говори свойски, използвайки простонародни изрази, стреми се всячески да не изглежда като автократ. Но неговата система на управление няма нищо общо с истинско върховенство на закона, а по отношение накорупцията и медийната свобода България от години неизменно е на последно място в ЕС.“

А редица други издания, сред които и авторитетният „Ди Цайт“, пишат, че сегашните протести в България са породени включително и от опасенията на много хора в страната, че европейските пари биха могли да потънат в тъмни канали.

Източник: БГНЕС, 19 минути

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече