Проф. Пламен Киров: Рестартът в държавата не става с промени в Конституцията

0

90 души ще могат да напишат нова Конституция във всеки един момент. Това коментира пред Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Повод бе проекта на ГЕРБ за нов основен закон.

За съжаление нещата в политиката ни станаха лични, каза той. По думите му рестартът в държавата не става с промени в Конституцията. Според него ДПС постъпват отново най-мъдро в ситуацията, като не прибързват с позицията си. Той разкритикува проекта за нова Конституция. Според него ГЕРБ били подходили лековато, въпреки че там имало добри юристи като Екатерина Захариева и Красимир Ципов.

Що се отнася до т.нар. Съдебен съвет на прокурорите и Съдебен съвет на съдиите, Киров коментира, че замисълът е да не се занимават с друго, освен с администрация.

Това е замисълът на ВСС в момента – за да може съдебната власт да е независима. Защо сега на един административен орган на съдебната власт ще се дава законодателна власт„, попита Киров, визирайки идеята Съвета на прокурорите да го прави.

Същевременно Киров не се съгласи, че с това се дават повече правомощия на главния прокурор. Няма място в една континентална система съдебната власт в законодателната, смята професорът.

Източник: „Стандарт“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече