След проверка: 90% от евтините сирена са с повишено съдържание на вода

0

Близо 90% от евтините сирена са с повишено съдържание на вода с цел цената му да бъде ниска. Това съобщи Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Асоциацията е направила изследване на 30 проби евтино сирене с цена под 10 лева, закупени от големите градове. Най-евтиното е било 4,40 лева за килограм, но има съмнения, че в него е използвана палмова мазнина и то е било със сбъркан етикет. Изследванията показали, че то се вписва в БДС за водно съдържание на сиренето, като според стандарта сухата маса трябва да е поне 46%, а е допустимо 54% да са вода.

Други три проби били в границите 54-62 процента водно съдържание като се приема, че то може да бъде такова и при класическата технология за производство на сирене с поне 7 л мляко. Останалите проби са със завишено количество вода, като 16 са с водно съдържание над 70 процента. Който и технолог да извикате, няма да може да задържи толкова вода по класическия метод на производство, каза Богомил Николов.

За да се получи такова водно съдържание трябва преднамерено да се използват технологични добавки, които задържат вода. Някои желиращи агенти например имат свойството да задържат 20 пъти повече вода от собственото им тегло. Така, с тяхна помощ, ще получите маса, която като я сложите в тенджера и я обърнете, тя няма да падне, каза Николов. По думите му добавките могат да бъдат вредни, макар и да са разрешени. Съвнявам се, че производителите ползват неразрешени добавки, коментира шефът на „Активни потребители“.

Той припомни, че при предишни изследвания на сиренето, например такова направено през 2005 г., е нямало хванати сирена с водно съдържание над 62 процента. Палмата излиза от мода, защото там правилата се затегнаха, но тенденцията е да се слага повече вода в сиренето, посочи Николов. Той съобщи, че „Активни потребители“ ще внесат писмо в земеделското министерство с предложение сиренето с над 62% водно съдържание да се обозначава като имитиращ продукт.

Източник: „Марица“ 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече