Ново 20! И СДС внесе свой проект за нова Конституция

0

Днес СДС внесе в Народното събрание своите предложения за промяна на Конституцията. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В писмото, адресирано до председателя на 44-то НС Цвета Караянчева, се казва:

„За три десетилетия стана пределно ясно, че несъвършенства на сегашната Конституция трябва да бъдат поправени. Ние, от СДС, от години заявяваме, че са необходими промени в основния закон. В настоящия момент, предвид осъзнатата необходимост от промени в Конституцията както от управляващата партия, така и от протестиращите граждани, и във връзка с внесеният от ПП ГЕРБ проект, СДС предоставя на Вашето внимание своите предложения за промени в основния закон на Р България.

Настоящият проект за промяна на Конституцията е третият поред, който СДС предлага в последните 20 години.

Нашите виждания са свързани с дълбокото ни убеждение, че е време за реална смяна на настоящия модел, в който БСП (БКП) умишлено заложи капани за институционално противопоставяне, чрез наложената от тях и приета с голям компромис Конституция от 1991 г. Още тогава СДС се противопостави и това доведе до гладната стачка на 39-те в 7-то ВНС, които не подписаха тази Конституция.

Днес, повече от всякога, е назрял моментът, когато с диалог и разум можем да вървим към една по-добра и справедлива България!

Според СДС първите стъпки за смяна на модела са промените в Конституцията. Именно така ще се стигне до истинска промяна, която отговаря на духа на времето и исканията на гражданите.

Днес България е част от европейската демократична общност и трябва да върви в крак с промените на времето. Реалностите са много по-различни от тези преди 30 години, очакванията на хората – също. Ясно е, че има системи, които не работят и буксуват, че обществено-политическите отношения трябва да бъдат преразгледани и за проблемите да се търсят най-добрите и гъвкави решения. Това може да стане само, ако се даде възможност и на представители на активните и почтени граждани, които не са обвързани с партии, да имат шанса да бъдат избрани в 200-те мажоритарни мандата във ВНС и така реално да участват в изготвянето на новия основен закон на държавата.

Промените, които СДС предлага, са следните:

1.Свикване на Велико Народно събрание. Промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.

2.Състав на Народното събрание:

Двукамарен парламент:

Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

3.Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

4.Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара , като до 60 дни се избира нов президент.

5.Ново административно деление и намаляване броя на общините, с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и в съответствие с европейските стандарти.

– Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

– Финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите 6.След избиране на „тримата големи“ в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначаването им.

Убедени сме, че постигането на политическо съгласие по горните предложения, ще доведе до реална смяна на модела и голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече