Остава в сила: Отнемат шофьорска книжка за неплатени глоби

0

Според обществения защитник Диана Ковачева  две постановки в Закона за движението по пътищата са противоконституционни

Отнемането на шофьорската книжка и свалянето на номерата на автомобила на водачи с неплатени в срок глоби, остава в сила. Това стана ясно след заседание на Правителството.

Кабинетът одобри становище на Министерския съвет по конституционно дело № 11 за 2020 г., образувано по искане на омбудсмана на Република България. Според обществения защитник Диана Ковачева  две постановки в Закона за движението по пътищата са противоконституционни. Става дума за чл. 171, т. 1, буква „д“ и т. 2, буква „к“ от ЗДвП.

В първия казус става дума за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който шофира „с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба“. 

Второто спорно положение също касае шофьорите с неплатени в срок глоби, чиито автомобили се спират от движение да заплащането на наложената санкция. 

През последните месеци стотици шофьори бяха неприятно изненадани заради неплатените си глоби, наложени от КАТ. Много такива случаи имаше и по граничните пунктове, където непускането на страната беше невъзможно при борчове към бюджета от санкции за нарушения на пътя. 

В становището на правителството обаче е застъпена тезата, че оспорените разпоредби не нарушават правото на свободно придвижване по територията на страната и на напускане на нейните предели и правото на личен живот, както и че не е нарушен принципът на правовата държава. 

Източник: Pirinsko.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече