Спасителен план: Властта побърза да върне бонусите на чиновниците

0

Премии се раздават за постигнати резултати, независимо че заради коронавируса служителите са работели на смени

Всички служители на Държавен фонд „Земеделие“ са получили бонус за постигнати резултати за тримесечието април-юни, въпреки че по това време те не са ходили на работа постоянно – заради коронавируса са се въртели на смени, съобщава „СЕГА“. 

Този сигнал е подаден анонимно в социалните мрежи. В него се твърди, че бонусите достигат заплата и половина, което е средно по около 2000 лв. на човек. ДФ „Земеделие“ е една от държавните структури с най-високи възнаграждения, като най-ниските са по 1200-1400 лв. месечно.

На запитване на „Сега“ от фонда потвърдиха, че 1065 служители са получили бонуси за второто тримесечие на годината. Оттам обаче уточняват, че средният размер на изплатените допълнителни възнаграждения е 380 лв. (при средна месечна работна заплата 1720 лв.). „Уточняваме още, че изпълнителният директор на ДФЗ не е взимал допълнителни възнаграждения“, подчертават от фонда. За първото тримесечие на 2020 г. в ДФЗ не са изплащани допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Освен това от фонда посочват, че за периода на въведено извънредно положение и обявената извънредна епидемична обстановка (от 13 март до 14 май), служителите са изпълнявали своите задължения без прекъсване и в съкратени срокове. „Със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ бяха въведени всички противоепидемични мерки с цел ограничаване на разрастващата се епидемия от COVID-19. Взети са всички необходими мерки, както за запазване здравето на служителите на ДФЗ, така и за непрекъсване на работния процес, което е в полза на бенефициентите“, се казва в отговора. Така темпът на работа не само е бил запазен, но и ускорен, при което от фонда прилагат списък от дейности, извършени за периода април-юни.

Още в първите дни на обявеното извънредно положение вицепремиерът Томислав Дончев и тогавашният финансов министър Владислав Горанов обявиха, че бонусите в държавните структури ще бъдат орязани като икономия заради коронакризата. И действително, за първото тримесечие нито един чиновник не е получил премия към заплатата си. За периода на извънредното положение дори министрите и политическите им кабинети, както и шефовете на агенции, останаха без заплати.

Скоро след това сред чиновническите среди започна да зрее силно недоволство заради орязаните бонуси. В някои структури те представляват 30% от общото възнаграждение на редовите служители. От 2012 г. в администрацията се прилага схема за периодично изплащане на допълнителни възнаграждения на служителите на базата на постигнати резултати. Разходите за това могат да възлизат на максимум 30% от общите разходи за персонал, като самите добавки за постигнати резултати се дават на четири пъти в годината – през януари, за предходната година, през април, юли и октомври. В началото на юли пък започнаха антиправителствените протести и властта побърза да поправи положението с орязаните бонуси.

Според информация на „Офнюз“, всички министерства са раздали през юли допълнителни възнаграждения на служителите си за постигнати резултати през второто тримесечие на годината, а не само ведомствата от първа линия в борбата срещу коронавируса и последиците от него. Премии са раздавани и в агенциите към съответните министерства. В повечето случаи процентът от брутното възнаграждение варира между 15 и 18, като само в МВнР са по-скромни с малко над 6%. В МРРБ размерът на юлските бонуси е малко над 20% от месечното възнаграждение, а в социалното министерство удря поставения таван от 30% в наредбата за заплатите и служителите в държавната администрация.

Масово министерствата, както и администрацията на Министерския съвет, са използвали като източник на средства за премии освен собствените си бюджети, и европрограмите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече