Схема: Над 345 българки, родили в чужбина, мамят НОИ с 2,4 млн. лв.

0

Българки, родили зад граница, пробвали да измамят НОИ с обезщетения и така да вземат от държавата над 2 470 000 лв., става ясно от анализ на осигурителния институт. Схемата била изпробвана от 346 жени. Те били регистрирани в България като земеделски стопани и поискали обезщетение за майчинство, без оглед на факта, че са родили и живеели в чужбина, съобщава „Марица“.

Служителите на НОИ обаче се усъмнили и поискали информация за регистрираните презгранични пътувания на майките в периода 1 април 2019 – 28 февруари 2020 г. По този начин измамничките били хванати и получили отказ за отпускане и изплащане на парични обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст.

В административния съд в Кърджали са образувани 28 дела за оспорване на решенията, като за 12 от тях магистратите са издали решения, че оспорването е неоснователно. Аргументът е, че няма как да бъде упражнявана трудова дейност като земеделски стопанин, при положение, че недвусмислено е доказано, че лицето всъщност се намира извън пределите на България в периода, в който трябва да извършва работата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече