Доверието в цифри: Румен Радев е с най-голямо одобрение, а партията на Слави Трифонов – с най-висок рейтинг

0

Близо половината от българите или 47,3% са на мнение, че следващите парламентарни избори у нас трябва да са предсрочни и организирани от служебно правителство. 35,5% смятат, че изборите трябва да са редовни – през март 2021 г. А 55,4% са напълно сигурни, че ще гласуват на следващите избори за парламент.

Това сочат данните от проучване на агенция „Сова Харис“, проведено между 19 и 25 август 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани. В допитването са засегнати темите за протестите у нас, предложенията за промени в Конституцията и свикването на Велико народно събрание.

Промени в Конституцията

61,2% от запитаните отбелязват, че предложението на премиера Бойко Борисов за промени в Конституцията е опит за печелене на време и оцеляване във властта. Близо половината от българите – 49,6% предпочитат първо управляващите да подадат оставка, а след това да се предприемат следващи стъпки към промяна.

17,8% от анкетираните считат, че е необходимо приемането на нова Конституция. Голяма част от гражданите – 42,9% са на мнение, че е достатъчно да се направят поправки в действащия основен закон.

Протестите

Близо половината от респондентите – 48,3% подкрепят напълно протестите, а 45,6% не одобряват радикализирането на недоволството и проявите на гражданско неподчинение – като възпрепятстването на свободното движение на гражданите или пък блокиране на достъпа до министерства.

Главният прокурор, Висшият съдебен съвет, Народното събрание и президентът

84,2% от участниците в допитването са „за“ главният прокурор да бъде задължен да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца, а 81,2% са съгласни мандатът му да бъде намален от 7 на 5 години.

Забелязва се почти еднакъв резултат при допитаните за това дали Висшият съдебен съвет да се раздели на два независими органа – на съдиите и на прокурорите – 47,5% са съгласни, докато 45,3% не могат да преценят.

Близо 80% от запитаните подкрепят идеята броят на депутатите в Народното събрание да бъде намален от 240 на 120. Близо 70% са „за“ редуцирането на състава на Великото народно събрание от 400 на 200 депутати.

Също така 65,1% подкрепят въвеждането на задължително машинно гласуване, а 62% – дистанционно гласуване по пощата и интернет.

65,5% са против президентът да се избира от парламента, а не чрез пряко гласуване.

Рейтинг на личности и институции

С най-голямо доверие сред българите се ползва президентът Румен Радев – 48,2%. Той среща и 33,9% недоверие. Радев измества председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 36,9% подкрепа и 42,6% недоверие.

На трето място е Слави Трифонов с 31%, следван от столичния кмет Йорданка Фандъкова – 26,4%.

Премиерът Бойко Борисов е на 7-мо място и получава 20,2% подкрепа. Пред него са вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман Мая Манолова.

В страната президентството е институцията с най-високо доверие сред гражданите – 44,5%. МВР получава 27,2% подкрепа, а правителството – 19,3%.

Одобрението на прокуратурата е 16%, а това на съда – 11,9%.

Доверието към парламента е -11,4%.

От външните институции – най-много българите имат доверие на Европейския съюз – 52,4% и на НАТО – 30,9%.

Електорални нагласи

Партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ стои най-високо по показател „доверие“ от всички други политически формации у нас. Тя получава 22,5% одобрение.

Това се дължи на факта, че тази формация привлича симпатизанти от целия политически спектър. За превръщането на това благосклонно отношение в изборен резултат обаче в периода до изборите са необходими сериозни доказателства пред избирателите за политическа коректност и компетентност„, отбелязват от „Сова Харис“.

Всички останали партии в България получават под 20% одобрение.

След „Има такъв народ“, най-много доверие гражданите имат на БСП – 19,6%.

Трета идва партия ГЕРБ с 18,8% доверие и 70,5% недоверие. Формацията на премиера Бойко Борисов е следвана от гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, която получава 12,5% доверие.

„Демократична България“ се нарежда на пето място с 9,9% одобрение. След това е ВМРО, която се ползва с 9,5% доверие сред допитаните граждани.

ДПС получава 7,7% доверие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече