Протестиращи български студенти се обърнаха към Меркел с отворено писмо

0

Настоящи и завършили български студенти в Германия се обърнаха с отворено писмо към канцлерката Меркел и управляващия Християндемократически съюз (ХДС) с цел да насочат вниманието им към събитията в България, съобщава „Дойче веле“ във вторник.

Ние, българските студенти в Германия, се обръщаме към Вас с молбата да насочите вниманието си към продължаващите вече седмици протести в България„, започва отвореното писмо.

Студентите обясняват, че „неизброимите корупционни скандали през последните години, липсата на разделение на властите и цензурата върху медиите представляват само малка част от причините за всеобщото недоволство“.

„При това корупцията у нас засяга не само българското население, а всеки един европейски гражданин, чиито данъци биват разходвани през преразпределителните механизми на ЕС по проекти и програми за развитие в България„, пишат още българските студенти и задават следния въпрос: „Как бихте оправдали и легитимирали партньорството на партия ХДС с партия ГЕРБ, въпреки многобройните корупционни скандали, утвърдилата се медийна несвобода и липсата на разделение на властите?“.

По-нататък в писмото си българите, включили се в инициативата, припомнят, че именно като студенти в Германия са усвоили демократичните ценности, норми и принципи, заложени в основата на всяка правова държава. „Сега ние искаме да пренесем в нашата родина същите принципи, изразяващи се в разделение на властите, прозрачни избори, демократично управление, независима съдебна система и свобода на словото и медиите.“

Българските студенти формулират две основни искания: „Настояваме за незабавната оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, за да положим основите за прозрачни и свободни избори и да започнем реална борба срещу корупцията в страната. И второ: настояваме за реформа на съдебната система, за да бъде възстановено разделението на властите и да се ограничи неконтролираното упражняване на власт от страна на главния прокурор.“

Отвореното писмо на българските студенти в Германия завършва със следния призив: „Настойчиво Ви молим да преосмислите подкрепата си за партия ГЕРБ начело с министър-председателя Бойко Борисов“.

До момента отвореното писмо е подписано от над 70 български студенти в Германия.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече