Политическият психолог: На улицата има представители на мафията

0


Хората пред телевизията не искат да отидат на революцията, защото виждат нещо грозно. Това, което виждаме не е революция, а предизборна кампания на участващите в протеста партии. Имаше организирани групи на протеста, които отразяваха мафиотско присъствие. На улицата има представители на мафията„. Така политическите социолог Антоанета Христова обрисува пред бТВ картината на протеста.

Проф. Антоанета Христова, снимка: cross.bg

По думите й винаги ще има изход от кризата. „В пика на конфликт не може да има разрешаване на кризата. Диалогът още не може да се реализира, но той е нужен“, смята Христова.

Политологът Татяна Буруджиева пък заяви, че кризата между институциите я виждаме последните три години.

Не само между Министерски съвет и Президентство, но и в Народното събрание“, каза тя. Според нея имаме няколко вида комуникация – диалогична и конфликтна. „Гражданският протест е форма на диалог с политиците. Протестът е в позиция „нищо“ – не се знае какво ще се случи„, каза Буруджиева.

Политологът Ружа Смилова коментира, че кризата не се дължи на конфликта между институциите. Според нея причината е в „ерозията на легитимност управлението, което вътре и извън страната бива припознато като управление на задкулисна и захваната държава. Не просто корумпирана държава, а такава, каквато бива припознавана като отвлечена от задкулисни интереси“.

Според нея при протеста няма как да има предизборна кампания, тъй като не е ясно дали ще има избори. Смилова смята, че протестът е разнороден и в него има различни играчи, които не отправят ясни политически послания.

Тя изтъкна, че управляващите по никакъв начин не са показали, че са чули това, което протестът им казва.

Източник: БТВ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече