Тревожна статистика на СЗО: Почти милион са самоубийствата в света годишно

0

Днес е световният ден за борба със самоубийствата. Всяка година Световната здравна организация (СЗО) с подкрепата на Международната асоциация по предотвратяване на самоубийствата (International Association for Suicide Prevention) провежда Световен ден за предотвратяване на самоубийствата (World Suicide Prevention Day), с цел поощряване на дейността по предотвратяването им.

Според данни на СЗО общият брой на отнелите сами живота си хора приближава милион годишно. Ако се запази тази тенденция, то към 2020 г. броят на самоубийствата по всяка вероятност ще е нараснал 1,5 пъти.

Световният ден за предотвратяване на самоубийствата е денят, в който можем да си спомним за някои от най-великите рок-музиканти, които отнеха сами живота си, но чието творчество няма да забравим.

Няма значение кой си, изглежда, че депресията почти сигурно ще повлияе по някакъв начин на живота ти. Независимо дали това е вашата лична „борба с живота” или тази на приятел, проблемите с психичното здраве са изключително често срещани днес. На Световния ден за предотвратяване на самоубийствата – 10-ти септември, е добре да си припомним най-лошия сценарий за изход от подобни проблеми – а за музикалния свят това означава загуба на някои от най-забележителните таланти сред рокаджиите на нашето време.

Кърт Кобейн (1967 – 1994)

Кърт Кобейн се самоуби на 27 г.
Снимка: getty images


Една от енигматичните икони на музикалната сцена от 90-те години в Сиатъл, Кърт Кобейн от групата „Nirvana” се самоуби на 27-годишна възраст след дълга битка с депресията и употребата на наркотици. Преди това беше направил опит за самоубийство, като взе свръхдоза кокаин, но успя само месец по-късно да се откаже доброволно от живота, използвайки пушка.

Той е открит в дома си от електротехник, а самоубийствената му бележка става една от най-известните, публикувани някога.

Дъщеря му с Кортни Лав, Франсис Бийн, по това време е била на по-малко от 2 години.

Майкъл Хътчинс (1960 – 1997)

На 37-годишна възраст съоснователят на „INXS” също губи битката си с депресията. Пола Йейтс – майката на детето му – и бившият й съпруг Боб Гелдоф, с когото тя беше преминала през битка за попечителство, го бяха информирали, че няма да доведат дъщеря им Хираани Тигър Лили, за да го види поради отлагане на съдебното дело.

Притеснен, че няма да се види с детето си, фронтменът на „INXS” се скарал с Гелдоф по телефона и два часа преди да бъде открит мъртъв, се обадил на бивша приятелка, която твърди, че е бил в бедствено, нетрезво състояние и се съгласила да го види. Докато тя пристига в хотелската му стая тялото му е открито камериерка.

Крис Корнел (1964 – 2017)


Солистът на „Soundgarden” страда от редица психични проблеми, включително депресия и тревожност, както и пристрастяване, докато е бил тийнейджър. Но беше на 52 години, когато се самоуби, като остави за него да скърбят съпругата му Вики Караянис и трите им деца.

Тялото му беше открито от личния му пазач в банята на хотела, известно време след като съпругата му забелязала промяна в поведението му, докато говорели по телефона. Той е вземал силни лекарства с рецепта, а по-късно вдовицата му Вики обвини лекаря в небрежност, предполагайки, че ефектите от лекарствата са го накарали да се самоубие.

Източник: „Дарик“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече