Край на недоволството: Дават по 300 лева на учителите за електронни уроци

0

По 300 лв. допълнително ще получават учителите, които преподават електронни уроци. Бонусът ще важи за всеки урок, след като се установи, че отговаря на учебните програми и е авторска разработка на съответния учител. Това обяви пред в. „24 часа“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. За създаването и проверката на въпросните уроци Министерството на образованието и науката подготвя покупката на специален софтуер.

Изработването на качествени образователни уроци изисква специален софтуер, който съдържа и достъп до множество първични електронни ресурси, които могат да бъдат трансформирани в пълноценен електронен урок. Част от тази процедура е и верифицирането на уроците за съответствие с учебните програми, проверката за ненарушаване на авторските права и тяхното редактиране и шлифоване. Когато бъдем готови с тази процедура, ще започнем и финансирането на учителите за изготвяне на електронни уроци„, обяснява Вълчев.

Замисълът и изпълнението им трябва да са така планирани, че да могат да обезпечат наличието на интересно, полезно, креативно, структурирано и леснодостъпно съдържание и много „екстри“ в сравнение с някои традиционни методи и именно това са гаранциите, че ще бъдат регулярно посещавани, с висок константен интерес към тях.

Много учители са амбицирани в правенето на електронни уроци и вече го правят.

Според повечето педагози много идеи идват от учениците, които по този начин се чувстват творци. Децата хем учат, хем се забавляват. Нямат желание, а и не могат да преписват. Дигитализацията в присъствената форма на обучение пък осигурява по-леки раници, защото в повечето случаи уроците са в таблета или смартфона. Педагозите по принцип са обучени да осъществяват педагогическо взаимодействие с учениците, независимо дали е присъствено, или в електронна среда. Специфичното в електронна среда е свързано с работата с платформите. Повечето учители са се обучили през последните месеци в практическа среда. Имаше, разбира се, и специализирани обучения и уебинари, допълни Красимир Вълчев.

Голяма част от квалификациите на училищно ниво също бяха свързани с това. По проекта „Образование за утрешния ден“ са предвидени освен обучение за преподаване чрез информационни технологии и значителен брой часове за обучение за създаването на електронни уроци.

Министерството ще купи минимум 60 000 компютъра за учениците и поне 20 000 за учителите, за да има във всяка класна стая.

Според министър Красимир Вълчев за децата ще представляват своеобразен фонд, от който временно ще се възползват тези, които не разполагат с електронно устройство. От Министерството на образованието и науката искат да направят всички форми по-пълноценни с повече допълнителни консултации. С колективния трудов договор министерството и социалните партньори са се споразумели за часова ставка от 15 лв. на час за допълнителни консултации.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече