ВСС принудително спря използването на единната система на съдилищата

0

Магистратите считат, че новият софтуер затруднява тяхната работа

В единната информационна система на съдилищата няма да бъдат въвеждани дела от 18 септември до 10 декември, реши днес на заседание Висшият съдебен съвет. Изключние се прави за съдилищата, които желаят да я използват, както и за 17-те пилотни. През този период ще трябва да бъдат отстранени недостатъците на системата и да се извършват необходимите доработки. Преди обаче софтуерът да спре, той ще бъде въведен във Върховния касационен съд утре, съобщи lex.bg. 

По-рано днес съдии от Софийския районен съд излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Магистратите твърдят, че новият софтуер в съдилищата не улеснява тяхната работа, а напротив, сложността му ще доведе до по-голяма натовареност. Към протеста се присъдединиха и съдии и служители от различни краища на страната. До момента в подписки подкрепата си са изразили магистрати от Пловдив, Благоевград, Каварна, Ловеч, Смолян, Севлиево и Враца, както и над 70 служители от СРС. Днес съдиите възнамеряват да депозират ново обръщение, този път с апел цялата правна общност да ги подкрепи за съвместни публични действия за въвеждане на истинско електронно правосъдие. Вече стана ясно, че Софийският адвокатски съвет единодушно е решил да подкрепи съдиите.

Времето е абсолютна ценност за всички ни, защото определя възможността съдията да упражнява правомощията си съобразно закона и да постига конституционната си цел да защитава правата на гражданите и юридическите лица, като постановява справедливи решения. Информационните системи трябва да пестят време на съдията, а не да му възлагат допълнително технически задължения, които изискват еднакво или по-голямо време от нужното за правораздаване. Крайно време е и правната уредба да разтовари съда от техническите канцеларо-административни задължения, за да има ефективно правосъдие в България„, категорични са съдиите от СРС.

Координаторът на проекта за въвеждане на системата от страна на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Вероника Имова отхвърля критиките. Тя призовава недоволните първо да прочетат документацията на системата (в размер 2000 страници) преди да говорят. Главният прокурор Иван Гешев заподозря недоволните като врагове на държавата, които искат да изпросят критиките на Брюксел в следващия доклад за България.

Уеб базираната информационна система управлява административните процеси в съдилищата и е разработена от държавната ИТ фирма „Информационно обслужване“. Общата стойност на проекта за въвеждане на електронно правосъдие е близо 6 милиона лева.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече