Настимир Ананиев, партия „Волт“: Управляващите отварят кутията на Пандора за тежък популизъм

0

Със заключителните параграфи на Изборния кодекс управляващите отварят кутията на Пандора, алармира председателят на европейска партия Волт България Настимир Ананиев, коментирайки поправката за референдумите. Този ход, по думите му, дава възможност за много тежък популизъм, който ще ни залее и всъщност показва страха на ГЕРБ.

Само и само да спечелят малко време – няколко седмици, месец – два – три, за да избутат мандата, управляващите са готови на всичко, което е много, много притеснително“, коментира пред Actualno.com той. „ГЕРБ направиха огромна грешка и дано успеят да я премислят, защото чух, че президентът ще наложи вето и се надяваме, че част от ветото ще е точно на заключителни разпоредби на Изборния кодекс„, добави Ананиев, визирайки поправката, с която отпада забраната чрез референдуми да се решават въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Такива са и конституционни, и въпроси, свързани с гражданските права, и с устройството на управлението, и също с ратификациите на договори, посочи той и предупреди: „Утре патриотите, които в момента не влизат в парламента, ще направят референдум за излизане на България от ЕС и това ще бъде тяхната популистка кампания, за да се върнат отново в Народното събрание“.

Ананиев сподели, че по принцип е привърженик на референдумите, но след Brexit вече има резерви. „Brexit показа, че във времена на фалшиви новини, във времена, в които различни олигарси и политически влияния контролират голяма част от медиите, а в България това е много много видимо –  на 111-то място по свобода на словото сме, много от хората могат да бъдат лесно подведени“, отбеляза той.

„В Англия, например, излъгаха хората, че ако напуснат ЕС, ще влизат по 350 милиона паунда допълнително за здравеопазване и ще остават в страната. В момента, в който излязоха, се оказа, че няма такова нещо. Хората се оказаха излъгани, а много възрастни хора гласуваха“, посочи  Ананиев. „Страхувам се, че всъщност в тези времена на фалшиви новини пряката демокрация – референдумът, може да се изкриви до такава степен, че да се случат неща, които всъщност хората не искат, защото могат да бъдат излъгани и да гласуват за тях“, каза лидерът на „Волт България“.  Всички социологически агенции отчитат, че ГЕРБ свалят резултата и в момента ГЕРБ се чудят по какъв начин да компенсират, но не разбират, че всъщност с тази поправка в заключителните разпоредби на Изборния кодекс дадоха огромна сила на патриотите, на националистите, коментира още Ананиев.

Гарантирам, че ще има силна популистка кампания, за да могат те да си върнат електорат и те ще го върнат с чист популизъм, а не с конкретни действия, които за 4 години можеха да предприемат и нещо да направят. Вижте им мотивите защо предлагат това нещо – че едва ли не Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление ограничава гражданите. Добре де, но те са вече втори мандат в парламента. Сега ли го разбраха това нещо? Защо не го предложиха преди 6 години„, добави още Ананиев и обобщи, че това са отчаяни мерки.

„ГЕРБ влязоха в огромен капан, който ще щракне, ако бъде одобрено ветото на президента, иначе тези избори ще бъдат кървави“, коментира приетия Изборен кодекс Ананиев. Новите правила за изборите Връщането на хартиеното гласуване показва страх от машините, посочи Ананиев. Той изрази и безпокойство, че няма да се разчита на машинните протоколи: „Идеята на машината е в края на изборния ден да натискаш едно копче и да излиза машинния протокол, а не да има броене на ръка, недействителни бюлетини. Няма комисиите с часове да пишат протоколи и да се чудят как да стъкмят числата, за да им излязат, няма да я има зала „Арена Армеец“ с големите опашки и стъкмистиката на числата. Сега, уж ще има машинно гласуване, но ще броят остатъците от бележките, които дава машината за потвърждение. Защо? Машината вече е преброила, това е смисълът на машинното гласуване – да улесни, да няма такова броене. Това според мен ще създаде предпоставка отново за кражба на гласове – ще се изгубят някои бележки, с други друго ще се случи….“ Ананиев припомни, че, трябваше на парламентарните избори да има машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели и в един момент започнаха оправдания – заговориха за COVID-заразата, все едно по бюлетини и химикалки зараза няма и че някой можело нарочно да повреди машините …

Той е категоричен: „Страхът, че може да има честни избори и да се види истинската воля на хората ужасява статуквото в този парламент“. Лидерът на Волт България, сподели, че е притеснен, че ГЕРБ търсят служебна победа на всяка цена. „72 дена протестираме, над 60% от хората подкрепят протестите, все повече хора искат оставката на правителството и оставка на главния прокурор, искат гарантирано машинно и електронно гласуване и този страх – статуквото на 44 Народно събрание, е в ъгъла и виждаме какво започват да правят – хвърлят димката „Конституция“, която в първоначалния вариант отхвърляше, че ние сме демократична, правова и социална държава. Имам чувството че сме някой  ….стан, а не европейска държава. Повечето хора го усещат това и затова и ГЕРБ губят доверие, напускат цели структури, патриотите в момента са в кръгова отбрана, опитват се да оцелеят и за следващите избори, но техните избиратели бяха излъгани“, посочи Ананиев.

Според него, на тези избори ще има много тежка среда, с огромен популизъм, с много фалшиви новини. „Надявам се избирателите да могат да се ориентират. Надеждата ми е, че много млади хора заявиха, че ще гласуват“, добави той.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече