„Евростат“: Българинът едва плаща сметките си, трудът му най-евтин в ЕС

0

Българите са сред жителите на ЕС, които имат най-големи проблеми при плащането на битови сметки – за ток, вода и парно. 27,6% от хората в страната имат просрочени задължения за комунални услуги, като по този показател сме на второ място в ЕС, показват данни на „Евростат“.

По-зле от нас са само в Гърция, където всеки трети има просрочени битови сметки, допълва „Труд“. На трето място в класацията е Хърватия, където 14,8% от хората са забавили плащането на някоя от комуналните услуги. Топ 5 се допълва от Румъния с 13,7% и Словения с 11,2%.

Най-съвестни при плащането на битовите сметки са в Чехия, Швеция и Австрия, където хората с просрочени фактури имат дял съответно от 1,8%, 2,3% и 2,4%.

Възможността на хората да плащат битовите си сметки е един от използваните от Евростат критерии за оценка на бедността в дадена страна. Защото е важен не само размерът на доходите в дадена страна, но и дали те са достатъчни за покриването на основни разходи. В България обаче не само доходите са ниски, а и плащането на сметките е проблем за голяма част от населението.

Разходите на фирмите за труд в България са средно 6 евро на час, като тук влизат не само заплатите, а и всички дължими данъци и осигуровки, показват данните на „Евростат“. Разходите на бизнеса за труд в България са най-ниските в ЕС.

Най-близо до нас е Румъния, където един час струва средно 7,7 евро. Има само още три страни от ЕС, в които разходите за труд са под 10 евро на час. Това са Литва (9,4 евро), Латвия и Унгария (по 9,9 евро).

Най-скъп е трудът в Дания, където един час струва 44,7 евро. На второ място е Люксембург, където разходите за един час работа са 41,6 евро, а на трето е Белгия с 40,5 евро.

На следващите четири места са страни с много близки разходи за труд – Франция (36,6 евро), Холандия (36,4 евро), Швеция (36,3 евро) и Германия (35,6 евро).

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече