ЕС засилва натиска да се приемат мигранти и бежанци срещу пари

0

Европейският съюз (ЕС) готви нови, задължителни мерки за управление на миграцията, които ще поставят на изпитание единството на Блока както преди няколко години, предаде БГНЕС.

Очаква се поддържаният от Германия Пакт за миграция да осигури финансиране за държавите-членки в замяна на приемането на бежанци. Предполага се и, че той ще съсредоточи върху това как държавите от ЕС могат да споделят задачата да приемат мигрантите, пристигащи на територията на съюза.

Италия и Гърция обвиниха по-богатите северни страни, че не са успели да направят достатъчно. Но редица страни от Централна и Източна Европа са открито против идеята да поемат квота от мигранти.

Какво съдържа планът?

Така нареченият „Задължителен механизъм за солидарност“ ще задължи всяка държава-членка да приеме определен брой бежанци в замяна на отпуснати по 10 000 евро за възрастен и 12 000 евро за непридружено дете. Държавите от ЕС, които не спазват пакта, могат да бъдат изправени пред съдебни производства и големи глоби. Новият пакт, който се подкрепя най-силно от Германия и канцлера Ангела Меркел, беше предложен след пожарите на гръцкия остров Лесбос, които оставиха над 12 000 мигранти и бежанци в бедствено положение.

Пожарите, които унищожиха пренаселения мигрантски лагер „Мория”, доведоха до призиви в европейските държави да предприемат по-решителни действия и да приемат останалите без подслон мигранти.

Изтоник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече