Авиокомпаниите настояват: Масово тестване на пътниците вместо карантина

0

Авикомпании от цял свят призоваха преди всички международни полети на пътниците да се правят тестове за Ковид-19, за да се избегнат карантината и другите ограничения, които отказват хората да пътуват в чужбина.

Очаква се в близките седмици да се появят тестове, които дават бърз резултат, имат поносима цена и могат да се правят от служители без специална медицинска квалификация, обясни генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ- IATA) Александър дьо Жуниак, цитиран от световните медии. 

Заради непрекъснатите ограничения и затягане на мерки авиокомпаниите търпят страховити загуби заради отлива на пътници и отменените полети по всякакви дестинации. Напрежение има и по международните летища заради закъснения на самолети и анулирани маршрути. 

Снимка: Pixabay.com

В пика на  пандемията въздушният трафик се срина с 90%, а щетите за въздушните превозвачи се измерват в стотици милиарди долари. Разходите на авиокомпании –  за поддръжка и амортизация на самолетите, за застрахователни и лизингови вноски, административни такси – си вървят, дори когато машините си стоят в хангарите.

Когато един самолет не е бил във въздуха седем дни, той трябва да бъде подготвен за паркиране, което изисква 60 работни часа.  Трябва редовно да се извършват функционални тестове: на всеки две седмици двигателите се пускат да работят на място, всяка седмица самолетите трябва да се раздвижват, за да не се деформират гумите, а на всеки три месеца  самолетът трябва да извърши поне по един полет, обясняват авиомеханици. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече