Де факто: Съдебно решение принуди сина на Тръмп да свидетелства срещу бизнеса на баща си

0

Манхатънският съд нареди на Ерик Тръмп, сина на президента на САЩ, да даде показания във връзка с разследването срещу „Тръмп Организейшън“, съобщи в Twitter главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, която започна производството, съобщава ТАСС.

По думите ѝ след решението на съдията, „Ерик Тръмп вече няма да може да отложи показанията си под клетва“. Както отбелязва Джеймс, синът на президента на САЩ трябва да отговори на въпросите на нейните подчинени до 7 октомври. Президентските избори в САЩ са насрочени за 3 ноември, а Доналд Тръмп се надява да бъде преизбран.

Главният прокурор заяви, че съдът е разпоредил на „Тръмп Организейшън“ да предостави на разследващите документи, свързани с недвижими имоти, които Джеймс по-рано поиска. Компанията обаче отказва да ги предостави, припомня БГНЕС. Държавният прокурор на Ню Йорк започна разследване на „Тръмп Организейшън“ през март. Компанията е заподозряна в изкуствено надуване на стойността на активите си, за да получи заеми.

Производството започна, след като адвокатът на бившия президент на САЩ Майкъл Коен разкри практиката след 10 години работа с компанията. Коен беше осъден на три години затвор през декември 2018 г. за редица престъпления, включително укриване на данъци, нарушения на финансирането на кампании, банкови измами и предоставяне на невярна информация на американските финансови институции.

Нарушението на правилата за финансиране се изразява в злоупотреба със средства, отпуснати за предизборната кампания. Част от тези средства били заплатили мълчанието на две жени, които преди време обявиха, че са имали връзка с Доналд Тръмп.

Още преди встъпването си в длъжност Тръмп обяви, че е напуснал всички длъжности, заемани в принадлежащата му „Тръмп Организейшън“, за да ги прехвърли под контрола на синовете си Доналд и Ерик. Той обаче не ги продаде, защото това според адвокатите му би означавало да ги даде на безценица, в ущърб на интересите на останалата част от семейството.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече