Шокиращо: Заради нарковойната – 39 000 тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико

0

Военната намеса срещу картелите в Мексико е отнела 300 хил. живота през последните 14 години

39 000 тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико. Всички те са жертви на нарковойната, която раздира страната от години. Труповете са толкова много, че лекарите не могат да се справят с аутопсиите им.

Ново разследване на неправителствената организация Quinto Elemento Labs установи, че тревожен брой хора просто са били погребани в общи гробове. Някои са оставени в погребални домове, а над 2500 тела са дадени на медицинските училища.

Възможно е медицинските студенти да се учат върху тела на хора, чиито семейства ги издирват“, се казва в статия, придружаваща доклада. „Криминалната криза превърна мексиканския щат в погребална машина: 27 271 неидентифицирани тела бяха изпратени от моргата в общи гробове – 70% от общия брой.“

Военната намеса срещу картелите в Мексико е отнела 300 хил. живота през последните 14 години. 73 хил. души са изчезнали, а техните семейства ги издирват без помощ от държавата.

Разследването установи, че броят на неидентифицираните трупове в мексиканските морга е бил 178 през 2006 г. – годината, в която президентът Фелипе Калдерон за първи път е разположил въоръжените сили на страната срещу наркокартелите.

Тази цифра скача с 1032% през следващите 13 години до 38 891, тъй като и процентът на убийствата нарасва.

Мексиканските морга непрестанно изчерпват мястото си за съхранение на неидентифицирани тела, което кара някои местни власти да търсят импровизирани решения като съхраняването на тела в хладилни ремаркета. През 2018 г. в Гуадалахара избухна скандал, когато вонята от разлагане доведе до откриването на ремарке, паркирано в крайградски квартал и съдържащо 273 трупа.

Появиха се и истории на работници и съседи, протестиращи срещу ужасната воня, идваща от пренаселени морги в градове като Тихуана на границата на САЩ и Чилпансинго –  произвеждащата хероин сърцевина на щата Гереро.

Броят на неидентифицираните тела в мексиканските морги продължава да се увеличава, въпреки че сегашното правителство на Андрес Мануел Лопес Обрадор обеща да предприеме действия.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече