Политологът Теодор Славев: Автократичният режим на Борисов се крепи на европейски пари

0

Въпреки декларираните заявки за върховенство на закона при разпределяне на евросредствата, в Брюксел си затварят очите за това, което се случва в България. Така се установяват автократични режими, с помощта на европейски пари, казва политологът Теодор Славев.

Тодор Славеев, снимка: Frognews.bg

Нашето общество е проевропейско и доверието му в съюзните институции е по-високо, отколкото в редица други страни. Но да не забравяме, че в Брюксел също са политици и нищо човешко не им е чуждо. България е най-лоялният „йесмен“ на техните политики. Помним какво се случи около „Плана Макрон“. За Брюксел е по-важно ние да сме тихи и услужливи, макар и бедни, отколкото умни, активни и благоденстващи. Старите членки на ЕС си дадоха сметка, че финансовите потоци създават олигархични зависимости и концентрация на власт. Освен у нас, това се случи в Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Малта, казва още той пред Банкеръ.


Много в стила на министър-председателя е – още от времето, когато беше кмет – сам да създава проблеми и сам да си ги решава, като винаги е победителят и умиротворителят. В ситуацията на настоящия конфликт, залагането на подводни камъни и инструментите за това са различни. Най-напред е необоснованата финансова политика на правителството. План за излизане от вирусната криза няма, а пари се раздават без идея за оценка на последствията, в някои случаи истерично. Което е необмислено и пречи изключително на инвестиционния климат.

Колеги в Щатите наричат купуването на народна любов „Злоупотреба с държавен ресурс за електорални цели“. Друг начин за програмиране на кризи или за запазване на кризисното статукво и олигархичния модел е чрез дизайн на пътеките, по които парите от ЕС отново ще бъдат предоставени на свързани с управляващите икономически субекти, коментира още политологът.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече