Зоран Заев с лек финт: Историците да решат за Гоце Делчев, но България да ни подкрепи за ЕС

0

„Историята е много важна и за двете страни, но тя трябва да бъде отправна точка за изграждане на бъдещето. Самото споразумение и задължението, поето както от Северна Македония, така и от България, е и двете страни да намерят исторически периоди и личности през призмата на добросъседството. Тъй като беше постигнато споразумение за добросъседство и за пет исторически личности, вярвам, че ще постигнем споразумение и за Гоце Делчев. Важно е нито една от страните да не се опитва да си присвои нещо“. Това заяви снощи македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че е важно да се разграничи, че това е въпрос на Съвместната комисия, а не на политиката, съобщава МИА.

Комисията, както разреши въпроса за светите братя Кирил и Методий, свети Наум, Климент Охридски и цар Самуил в духа общата история и общо честване, вярвам, че ще намери решение и за Гоце Делчев. Нашата работа е да ги насърчаваме„, каза Заев в интервю за телевизия Канал 5.

Борисов е мой личен приятел и с всички споразумения през последните години ние само укрепваме това приятелство, каза Заев.

Споразумението с България много ясно предвижда изграждане на единство, добросъседство и приятелство. Споразумението е двупосочна улица и двете страни имат задължения. Нашата стъпка беше приемането на обща история, стъпката на България бяха двата народа – македонския и българския и беше подписано на македонски и български език. Абсолютните проблеми с идентичността не бива да се поставят под съмнение от никоя европейска държава, правителство или политика. Това е въпрос за самоидентификация“, каза Заев. „Важно е, че България се ангажира чрез това споразумение да ни подкрепя в нашата европейска и евроатлантическа интеграция„, подчерта Заев.

„Говорихме с Борисов за Берлинския процес, как да го организираме и как да мотивираме европейските лидери да дойдат при нас, защото решихме да го направим с физическо присъствие. Става въпрос за 10 ноември и тогава ще говорим за икономика“, каза Заев.

Той посочи, че в телефонния разговор с Борисов са говорили и за преодоляване на здравната и икономическа криза, причинена от СOVID-19, и насърчаване на икономическото сътрудничество. Заев повтори, че е необходима предпазливост и да му се даде шанс да се намерят решения. Той посочи, че през последните 30 години са ги научили, че така проблемите не се решават, а само се натрупват. „Ето защо времето показа с Преспанското споразумение с Гърция и Споразумението с България, че политиците, които вземат смели решения за страната си не губят избори, гражданите знаят как да ги възнаградят“, каза Заев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече