Първан Симеонов: Този път на Борисов няма да му е леко, сгъстяват се облаците откъм Европа

0

Този път на Борисов няма да му е леко, сгъстяват се облаците откъм Европа. Това коментира в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

„Вярно е, Борисов има и западна подкрепа, и руската подкрепа струва, но западната подкрепа не изглежда вече толкова безпроблемна. Премиерът влиза в игра на честта, която е трудна за него, защото докато пази честта си, губи възможности за бъдещето. Той разчита, че протестът ще се омаломощи и партизира, което малко по малко се случва. След това се очаква премиерът да тръгне на тур по страната и да раздава пари. Облаците от към Европа се сгъстяват и западната подкрепа вече не е толкова безпроблемна, а грешките дебнат от всякъде“, коментира още Първан Симеонов.

„Може би този път на Борисов няма да му е толкова леко. Например при нов голям протест и сериозно полицейско насилие позициите на премиера ще се разклатят. Другият вариант е поредна реторична грешка на някой функционер на ГЕРБ, увлечен в това да стегне собственият си електорат и забравяйки, че го слуша цяла България. Грешките дебнат от всякъде. Няма да му е леко“, подчерта Симеонов.

Протестът направи така, че подобен стил на управление като настоящия да не се повтори, каза още Първан Симеонов. Обществото ни е надраснало този стил, а президентът се явява водач на синхронизацията, която се наблюдава между сините и червените партии.

Пресилено е да се говори за напрежение между президента и БСП, обясни Първан Симеонов.

БСП би изгубила много, ако настъпи разрив между нея и президента. Той е едно от постиженията на партията и на политиките на Корнелия Нинова. В същото време виждаме как се синхронизират най-различни идеологически и партийни течения в България. От партия „Възраждане“ през „Демократична България“, БСП, Мая Манолова и др. В този ред такива дребни търкания не са голяма новина. Дребни търкания има и на самия протест. „Демократична България“ скърца със зъби на „Отровното трио“, БОЕЦ скърца срещу други, но в общи линии протестът е синхронизиран. По същия начин ми се струва, че и БСП продължава да е в синхрон с президента“, коментира той.

За пръв път виждаме синхронизирана синьо-червена опозиция срещу ГЕРБ, каза още Първан Симеонов и добави, че продължава последователната линия на конфронтация между премиер и президент.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече