24 години след разстрела на Андрей Луканов: Осъдени са петима души

0

На този ден през 1996 година е убит Андрей Луканов – 40-ият министър-председател на България. Той е застрелян пред дома си с четири куршума от наемен убиец. Престъплението и до днес се води за неразкрито, въпреки че са задържани и осъдени петима души.

По-късно обаче присъдите им са отменени.  Не е ясен и мотивът за атентата – политически или бизнес, защото Андрей Луканов е бил съдружник и президент на съвместно руско-българското акционерно дружество „Топенерджи“, в който с равни дялове участват българската държавна фирма „Булгаргаз“ и руският газов концерн „Газпром“.

Луканов ще остане в историята като важен играч в т.нар. „преустройство“, което води до отстраняване на Тодор Живков от ръководството на БКП през ноември 1989 г.

И с огромната икономическа криза и бедност, която още се помни като „Лукановата зима“. Липсват стоки от първа необходимост, рафтовете са празни, пред магазините се вият огромни опашки, а в тях се пазарува или с купони, или с връзки. Избухва и първата национална стачка, която води до оставката на правителството му през 1990 г.

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече